Een zonnepaneel gaat wel 20 tot 25 jaar mee, voor deze aan vervanging toe is. Inmiddels liggen er op vele daken zonnepanelen, maar wat gebeurt er met die oude zonnepanelen? Zonnepanelen recyclen, zo gaat dat.

Levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 20 tot 25 jaar mee. Na deze tijd is een paneel aan vervanging toe. Tijdens de productie van zonnepanelen wordt wel gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Hierbij komt ook CO2 vrij. Maar, zo legt Milieu Centraal ook uit, na twee jaar elektriciteitsproductie is de besparing van de zonnepanelen zo hoog, dat de productie weggestreept kan worden.

Wat gebeurt er met oude zonnepanelen?

Steeds meer Nederlandse daken liggen vol met zonnepanelen. Dit is een mooie ontwikkeling, maar dit betekent ook dat over een aantal jaar een golf ontstaat van zonnepanelen die aan vervanging toe zijn. Momenteel betalen fabrikanten, importeurs en groothandels die in ons land zonnepanelen op de markt brengen, een bijdrage voor de recycling; dit geldt alleen voor nieuwe, en niet voor tweedehands, zonnepanelen. Deze recyclingsbijdrage is in de wet vast gelegd. De wet stelt dat deze fabrikanten, importeurs en groothandels moeten zorgen voor de inzameling van de oude panelen, de recycling en de financiering hiervan. Het is een systeem dat nog niet helemaal waterdicht is, want de recyclingsbijdrage wordt pas gefinancierd op het moment dat de inzameling en verwerking van de oude panelen plaatsvindt. De kritiek op dit systeem is dat de kostenpost enkele tientallen jaren (namelijk de levensduur van een paneel) vooruitgeschoven wordt.

zonnepanelen recyclen

Oude zonnepanelen recyclen

Zonnepanelen zijn nog niet circulair. Dat wil zeggen dat ze nog niet volledig gerecycled en weer hergebruikt kunnen worden. En voor de productie van nieuwe zonnepanelen zijn ook weer nieuwe grondstoffen nodig. Meestal wordt een zonnepaneel uit elkaar gehaald en wordt een groot deel van de onderdelen gerecycled. De onderdelen waar een zonnepaneel uit bestaat zijn:

  • Silicium
  • Glas
  • Aluminium
  • Koperdraden
Anderen lazen ook:  Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Deze onderdelen zijn deels goed te recyclen. Silicium is een hoofdbestanddeel van zand. Dit wordt meestal gesmolten en vermengd met nieuw silicium om zo nieuwe zonnepanelen te maken. Ook het glas in zonnepanelen is te recyclen. Dit wordt niet per se weer voor nieuwe zonnepanelen gebruikt, maar gewoon gerecycled met het glas dat jij bijvoorbeeld zelf naar de glasbak brengt. Het aluminium in zonnepanelen wordt compleet gerecycled. Dit kan worden omgesmolten en eindeloos worden hergebruikt. De koperdraden worden ook verzameld en vaak hergebruikt.

In de toekomst

Zonnepanelen zijn volop in ontwikkeling. Daarom is de brancheorganisatie, maar zijn ook de verschillende handelaars en producenten, zoekende naar mogelijkheden om het recyclen van zonnepanelen te optimaliseren.

Zonnepanelen op jouw dak

Benieuwd of er ook zonnepanelen op jouw dak kunnen? Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt een gratis dakscan aan. Hiermee kom je er in enkele minuten achter hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en hoeveel zonne-energie jij kunt opwekken.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.