Jaarlijks wordt in Nederland tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton eten verspild. Een onvoorstelbare hoeveelheid, maar vooral eentje die omlaag kan. Dat is waar de ‘waste warriors’ van Too Good To Go zich voor inzetten. Als schakel tussen ondernemer en consument hebben zij ervoor gezorgd, dat alleen al in 2020 ruim 3,6 miljoen maaltijden van de kliko gered zijn.

Het idee is dat supermarkten, bakkerijen, restaurants en hotels via de Too Good To Go app een pakketje kunnen aanbieden. Wat er in deze ‘Magic Box’ zit, is voor de consument altijd een verrassing, maar wat vaststaat is, dat het nog heerlijk eten is wat anders in de kliko zou zijn beland. Producten die op de datum zijn, brood dat die dag niet verkocht is, restanten van het ontbijtbuffet in het hotel, het zijn enkele voorbeelden van wat je in de box kunt treffen.

Hoe het werkt?

Wie maaltijden wil redden, kan in een paar simpele stappen aan de slag. Je download de app, maakt een account en kan speuren naar te redden maaltijden. Vul de plaats in waar je woont of waar je een Magic Box wilt redden en je ziet waar er in jouw buurt iets over is. Je schaft het pakketje aan in de app, betaalt en haalt vervolgens in de winkel jouw box op. De waarde van de box is altijd ongeveer drie keer de aanschafwaarde. Dus wanneer je € 3,99 voor een box betaalt, mag je een waarde van zo’n € 12 verwachten. De ene keer krijg je misschien iets meer, de andere keer iets minder.

Razendsnelle ontwikkeling

In Nederland zijn sier ruim een miljoen gebruikers van Too Good to Go. Met elkaar hebben zij al bijna anderhalf miljoen maaltijden gered. Dat is veel, maar helemaal als je bedenkt dat de app in januari 2018 pas in ons land gelanceerd werd. Dat succes is volgens Sharonne van Diemen, woordvoerder bij Too Good To Go, te danken aan een aantal verschillende factoren. ,,Er zijn ontzettend veel gebruikers en daarmee zijn er ook verschillende redenen en motivaties om hier aan mee te doen. Voor het merendeel van de gebruikers gaat het om de strijd tegen voedselverspilling, maar er is ook een deel dat het verrassingsaspect erg leuk vindt. Daarnaast zien we ook mensen die het doen om wat geld te besparen op hun boodschappen.’’ Wat de motivatie ook is, het eindresultaat blijft hetzelfde. Door producten, voor een lagere prijs, via de app aan te bieden, wordt voorkomen dat deze in de afvalcontainer belanden omdat ze niet in de winkel verkocht werden.

Anderen lazen ook:  Hoe duurzaam is soja?

Concurrentie met de voedselbank

Op elk initiatief komt ook kritiek. Een veel gehoord punt van kritiek op deze app is dat er hierdoor minder voedsel bij voedselbanken terecht komt. Dit blijkt onterecht. ,,Al vanaf het begin van Too Good To Go werken we samen met de voedselbank. Wanneer een winkel zich bij ons aanmeldt, die bijvoorbeeld al met de voedselbank werkt, stellen we voor die samenwerking voort te zetten. Bij winkels die een combinatie willen maken tussen de voedselbank en Too Good To Go denken we mee over de optimale balans, zodat zoveel mogelijk goed eten op een bord belandt in plaats van in de prullenbak’’, legt Sharonne uit.

,,Daarnaast is er een donatieaccount in de app. Gebruikers hebben de mogelijkheid een donatie te doen aan de voedselbank. Op deze manier geven we onze grote groep gebruikers de mogelijkheid ook een maaltijd te redden voor iemand die afhankelijk is van de voedselbank.’’

 

Lees ook:

Foto: Too Good To Go

Groener Wonen nieuwsbrief