Het komt vast af en toe bij je op: waar kan ik nog energie besparen? Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over energiezuinig koken? Of hoe je – naast de geijkte tips – creatief met energie om kunt springen? We geven je een paar ideetjes.

Lekker koken

Een van onze tips is om groenten in een klein laagje water te koken, dit bespaart energie. Daarnaast blijven de vitamines veel beter bewaard. Twee vliegen in een klap dus. Verder kun je experimenteren met het eerder uitzetten van de warmtebron. Groenten en rijst kunnen gewoon verder garen als ze in het warme water staan. Vooral bij broccoli, bloemkool en bonen lukt dit erg goed.

Slowcooking

Ook is het handig om voor meerdere dagen te koken. Denk hierbij aan vlees braden of een grote pan spaghettisaus. Je vriest de rest in hoeft dit de volgende keer alleen maar op te warmen. De tweede keer is de saus vaak nog lekkerder en je hebt op drukke (werk)dagen het eten snel op tafel. Wellicht is de aanschaf van een elektrische pan (slowcooker) een idee. Hierin maak je de lekkerste soepen en (stoof)gerechten. Bij veel recepten doe je de rauwe ingrediënten in de pan en ‘s avond is het heerlijk gaar. Handig toch? Zelfs als de slowcooker de hele dag aan staat, verbruikt hij slechts 0.7 kWh in totaal. De gemiddelde oven neemt daarentegen 2-2.2 kWh stroom per uur!

Langer slapen

Nog een handige tip: kruip wat eerder onder de wol. Vroeger leefde men veel dichter bij denatuur en sliepen mensen, zeker in de winter, veel meer uren dan nu. Door het blauwe licht van onze smartphone, laptop en tv blijven we veel langer wakker. En daarmee gaan we helemaal voorbij aan de seizoensinvloeden. Gun jezelf, vooral in de winter, wat extra slaap. Zo kan de kachel een uurtje eerder uit en krijg je meer energie. Met de kachel een uurtje eerder uit kun je tot wel 260 euro per jaar besparen. Ook een graadje lager levert je al tot 200 euro per jaar op (bron: Milieucentraal). Uit onderzoek blijkt bovendien dat je lichaam beter herstelt in de eerste uren van de nacht (bron: onderzoek universiteit Pennsylvania). Je doet je immuunsysteem dus een groot plezier door eerder te gaan slapen.=

Anderen lazen ook:  De mooiste raamdecoratie voor in je huis

Landelijk wonen

Wil je nog meer leven met de seizoenen? En meer één zijn met de natuur? Kijk dan eens op de site van Buitenstate.nl. Daarin vind je het mooiste aanbod landelijk gelegen woningen. Ook vind je kavels om zelf je duurzame droomhuis te ontwikkelen. Voor meer inspiratie over duurzaam wonen lees je het artikel van architect Bart Spee, hij bouwde een van de meest duurzame en circulaire huizen van Nederland. Bijna compleet van hout.

 

Buitenstate B.V.

Hoofdstraat 155
5706 AL Helmond
info@buitenstate.nl
www.buitenstate.nl