Een goed geïsoleerde woning is de basis van energie besparen en meer comfort. Daarbij is isolatieglas van eminent belang omdat een groot oppervlak van de gevel van een woning uit glas bestaat.

De nieuwste ontwikkeling in isolatieglas is gehard vacuüm isolatieglas. Er was keuze uit diverse soorten isolatieglas: van dubbel glas zoals HR, HR+, HR++ en Triple glas tot standaard vacuümglas.

De  revolutionaire innovatie is BENGglas, het enige geharde vacuümglas ter wereld. Vacuümglas is extreem dun, waarbij twee glasplaten worden gescheiden door een ruimte met een hoog vacuüm met behulp van  afstandshouders. Deze zijn met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Dit vacuüm voorkomt warmte- en geluidstransmissie.

Gehard vacuümglas biedt vele voordelen zoals een extreem goede isolatie. Hoe lager de waarde, hoe beter de isolerende werking. BENGglas heeft de beste isolatiewaarde (U = 0.40) als je het vergelijkt  met HR (U = ongeveer 2.8), HR+ (U van ongeveer 1.9), HR++ ( U van 1.1) of Triple glas met een U-waarde van 0.8.

Waarom gehard glas

Een van de belangrijkste stappen in het productieproces van BENGglas is het harden van het glas.

Hierdoor is het vijf keer sterker dan enkel of dubbel glas van dezelfde dikte. Bij een glasbreuk of inslag versplintert het BENGglas slechts in kleine deeltjes zonder scherpe randen.  Het is dus letselveilig en is dan ook aangemerkt als officieel veiligheidsglas waardoor het glas tot aan de grond mag worden toegepast. Daarnaast is een thermische breuk uitgesloten.

Flinke besparing    

De dikte van het glas is al mogelijk vanaf 6,3 mm t.o.v. HR++ dat 21 mm of Tripple dat 38 mm ruimte vraagt. Daardoor is BENGglas toe te passen in bijna elk bestaand kozijn. Naast het besparen op je energierekening, voorkom je bij renovatie kosten voor het vervangen van de kozijnen, als deze nog goed zijn. Bovendien is zwaarder hang- en sluitwerk niet nodig omdat BENGglas veel lichter in gewicht is.

Ook voor nieuwbouw is BENGglas een voordelig product. Het biedt de mogelijkheid om nieuwe woningen te ontwerpen die door de veel betere isolatie eerder zullen voldoen aan de BENG normering, die sinds 1 januari 2022 verplicht is gesteld. Daardoor kun je besparen op het aantal  zonnepanelen en/of een warmtepomp toepassen met een lager vermogen die goedkoper is .

Anderen lazen ook:  ZO is de nieuwe manier van schoonmaken

Bovendien heeft BENGglas een hogere geluidsdemping (dB = 36) t.o.v. HR++ of Triple die met veel dikker glas tot 30 dB isoleren. Met BENGglas wordt je woning in een omgeving met lawaaioverlast  een stuk comfortabeler. Met een gelaagde uitvoering van het BENGglas kan de dB waarde nog oplopen tot 39 dB. Voor alle voordelen zie https://bengglas.nl/

Duurzaam

BENGglas geeft een garantie van 15 jaar. Voor regulier isolatieglas is dat 10 jaar. De verwachte levensduur is 50 jaar. In tegenstelling tot regulier isolatieglas en zelfs Triple glas is er geen terugval in isolatiewaarde.

Uitvoeringen

Er zijn vier typen vacuüm isolatieglas: BENGglas, BENGglas PRO, BENGglas + en BENGglas BASIC. Ieder type heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen.  Mogelijkheden zijn extra helder (meer daglicht toetreding), zonwerend en bedrukking (zeefdruk).

Snel terugverdiend

BENGglas is aanzienlijk goedkoper dan regulier vacuümglas waar harden bovendien niet mogelijk is.  Hoewel vacuümglas duurder is dan gewoon isolatieglas, is het een rendabele investering. Bovendien geeft het meerwaarde aan je woning.

BENGglas komt in aanmerking voor subsidie. Deze bedraagt € 53,- per m2 en kan worden aangevraagd met meldcode KA18780. Indien ook de kozijnen worden vervangen, loopt de subsidie op tot € 150,- per m2 (KA19317). De zakelijke markt komt in aanmerking voor de energie-inversteringsaftrek (EIA); deze kan oplopen tot € 300,- per m2. Stand van 14 november 2022.

 

Soort glas Besparing gas per m2 raam per jaar* Besparing energiekosten
Enkel 0
Dubbel glas 13 m3 € 783,-
HR++ 23 m3 € 1.385,-
Triple 30 m3 € 1.806,-
BENGglas 45 m3 € 2.709,-

 

 

*Indicatieve besparing per jaar in een huis met HR-ketel bij gem. 18 ⁰C in de woonkamer (overdag en nacht) en bij een gasprijs van € 3,01 per m3 (energievergelijk 2022) en 20 m2 aan raamoppervlak. (BRON: Bouwend Nederland, Vakgroep Glas) d.d. 11-11-2022.

De terugverdientijd is hiermee tussen de 2,5 en 3,0 jaar.

Meer info en dealers

BENGglas is inmiddels verkrijgbaar bij meer dan 130 BENGglas dealers https://bengglas.nl/dealers/ maar kan ook worden besteld bij uw lokale glaszetter.