Een goed geïsoleerde woning is de basis van energie besparen en meer comfort. Daarbij is isolatieglas van belang omdat een groot oppervlak van de gevel uit glas bestaat.

Er was keuze uit diverse soorten isolatieglas: van dubbel glas (Thermopane) zoals HR, HR+, HR++ en Triple glas tot standaard vacuümglas.

De  revolutionaire innovatie is BENGglas, het enige geharde vacuümglas ter wereld en in maten verkrijgbaar tot 4,2 meter. Vacuümglas is extreem dun, waarbij twee glasplaten worden gescheiden door een ruimte met een hoog vacuüm met behulp van  afstandhouders. Dit vacuüm voorkomt warmte- en geluidstransmissie door geleiding tot een minimum te beperken. Hierdoor biedt BENGglas een extreem goede isolatiewaarde aan (Ug= 0,40) in vergelijking met HR (Ug = 2,8), HR+ (U = 1,9), HR++ (Ug = 1,1) en triple glas (Ug = 0,80). Hierdoor geniet men van lagere energiekosten, een beter energielabel, een optimale geluidsdemping (-36dB) en nog van tal van andere voordelen.

Waarom gehard glas

Een van de belangrijkste stappen in het productieproces van BENGglas is het harden van het glas.

Hierdoor is het vijf keer sterker dan enkel of dubbel glas van dezelfde dikte. Bij een glasbreuk of inslag versplintert het BENGglas slechts in kleine deeltjes zonder scherpe randen.  Het is dus letselveilig en is dan ook aangemerkt als officieel veiligheidsglas waardoor het glas tot aan de grond mag worden toegepast.

Daarnaast is breuk door grote temperatuurverschillen uitgesloten (thermische breuk). Hierdoor is het ook mogelijk om BENGglas als dakbeglazing toe te passen.

Flinke besparing    

De dikte van het glas is al mogelijk vanaf 8,3 mm t.o.v. HR++ dat 21 mm of Triple dat 38 mm ruimte vraagt. Daardoor is BENGglas toe te passen in bijna elk bestaand kozijn. Naast het besparen op je energierekening, voorkom je renovatiekosten voor het vervangen van de kozijnen. Bovendien is zwaarder hang- en sluitwerk niet nodig omdat BENGglas licht in gewicht is.

Ook voor nieuwbouw is BENGglas een voordelig product. Het biedt de mogelijkheid om nieuwe woningen te ontwerpen die door de veel betere isolatie eerder zullen voldoen aan de BENG normering, die sinds 1 januari 2022 verplicht is gesteld. Daardoor kun je besparen op het aantal  zonnepanelen en/of een warmtepomp toepassen met een lager vermogen die goedkoper is .

Anderen lazen ook:  Verwarmen met infraroodpanelen gezond & voordelig

Garantie

BENGglas geeft een garantie van 15 jaar. Voor regulier isolatieglas is dat 10 jaar. De verwachte levensduur is 50 jaar. In tegenstelling tot regulier isolatieglas en zelfs Triple glas is er geen terugval in isolatiewaarde.

Uitvoeringen

Er zijn vier typen vacuüm isolatieglas: BENGglas Extra Clear, BENGglas MAX, BENGglas + en BENGglas BASIC. Ieder type heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen. Inbraakwerend, zonwerend, monumentaal glas en of andere extra toepassingen behoren tot de mogelijkheden.

BENGglas – een slimme investering

BENGglas is aanzienlijk goedkoper dan regulier vacuümglas waar harden niet mogelijk is.  Hoewel vacuümglas duurder is dan gewoon isolatieglas, is het een rendabele investering. Vacuümglas behoud namelijk zijn isolatiewaarde (waar ander isolatieglas langzaam zijn U-waarde verliest door kleine scheurtjes in het kader), heeft een langere levensduur (25-50 jaar) en zorgt voor besparingen in nieuw materiaal omdat kozijnen en hang-en sluitwerk behouden kan blijven. Daarnaast profiteer je direct van een beter energielabel door de ongeëvenaarde isolatiewaarde. Hierdoor is het geld niet weg, maar stop je het daarmee direct in een meerwaarde van jouw woning.

Subsidie

BENGglas komt in aanmerking voor subsidie. Deze bedraagt € 23,- per m² en kan worden aangevraagd met meldcode KA18780. Indien ook de kozijnen worden vervangen, loopt de subsidie op tot € 65,50 per m² (meldcode: KA19317). De zakelijke markt komt in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA); deze kan oplopen tot € 300,- per m2. Stand van december 2023.

 

Soort glas Besparing gas per m2 raam per jaar* Besparing energiekosten
Enkel 0
Dubbel glas 13 m3 € 783,-
HR++ 23 m3 € 1.385,-
Triple 30 m3 € 1.806,-
BENGglas 45 m3 € 2.709,-

 

 

*Indicatieve besparing per jaar in een huis met HR-ketel bij gem. 18 C in de woonkamer (overdag en nacht) en bij een gasprijs van 3,01 per m3 (energievergelijk 2022) en 20 m2 aan raamoppervlak. (BRON: Bouwend Nederland, Vakgroep Glas) d.d. 11-11-2022.

De terugverdientijd is hiermee tussen de 2,5 en 3,0 jaar.

Dealers

BENGglas heeft inmiddels een uitgebreid dealer netwerk in de Benelux met meer dan 175 ervaren professionals in vacuümglas installaties. Ook kan BENGglas rechtstreeks besteld worden door lokale glaszetters buiten het netwerk.