Om het verduurzamen van je woning te stimuleren, zijn er subsidies beschikbaar. Hierdoor komen de uiteindelijke kosten lager te liggen. Lees hier over de subsidie voor de warmtepomp.

Voorwaarden subsidie voor de warmtepomp

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een subsidie voor je warmtepomp:

  • Allereerst is niet voor alle soorten warmtepompen een subsidie beschikbaar. Check op deze lijst of jouw pomp voldoet aan de eisen.
  • De pomp moet nieuw zijn met een betaalbewijs op jouw naam. En natuurlijk moet de warmtepomp ook geïnstalleerd zijn.
  • Om een beroep te kunnen doen op een subsidie, moet je deze binnen zes maanden na installatie aanvragen.
  • Bovendien moet de geïnstalleerde warmtepomp op Nederlands grondgebied staan.
  • Het is niet toegestaan om de warmtepomp binnen één jaar na het ontvangen van de subsidie weer te verwijderen.

De hoogte van de subsidie hangt samen met het soort apparaat en hoeveel energie je met de pomp bespaart. De onderstaande subsidies zijn nog tot 2021 te krijgen. Voor de periode hierna wordt gewerkt aan nieuwe subsidiemaatregelen, zoals vermeld staat in het regeerakkoord.

besparen

Subsidie volledige warmtepomp

Een volledige warmtepomp is de duurste warmtepomp. Er zit ook nog een verschil in kosten (en dus subsidies) wanneer het apparaat op luchtaanvoer dan wel op bodemaanvoer werkt. De pomp, die de warmte uit de lucht haalt, kost tussen de € 6500 en € 14000. Hier is dan € 1300 tot € 2500 subsidie voor te krijgen. De pomp met de bodem en het grondwater als warmtebron is het duurst. Deze kost € 8500 tot € 19500. De subsidie hiervoor begint bij € 2650 en kan oplopen tot € 3400.

Subsidie hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kost tussen de € 3600 en € 4600. De subsidie die hiervoor is te verkrijgen, loopt van € 1500 tot € 1800. Deze prijzen zijn overigens inclusief btw en installatiekosten.

Anderen lazen ook:  Zo betaal jij minder voor je warmtepomp

Subsidie ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp is de goedkoopste optie van de drie verschillende warmtepompen. De prijs voor het apparaat ligt tussen de € 2500 en € 4700. Het bedrag aan subsidie ligt dan tussen de € 1250 en € 1500.

De investeringen die je doet in het verduurzamen van je woning, verdien je uiteindelijk weer terug. Dit komt doordat je flink minder gas gaat verbruiken en dus bespaart op je energierekening. Warmtepompen werken op elektriciteit en de prijs voor stroom ligt een stuk lager dan de prijs voor gas.

* Cijfers zijn afkomstig van Milieu Centraal.

 

Groener Wonen nieuwsbrief