Wanneer je een aandeel hebt in een zonnepanelencollectief bij jou in de buurt, kom je in aanmerking voor de postcoderoosregeling. Deze postcoderoos is een aanduiding voor het gebied waarin de deelnemers wonen.

Er zijn veel situaties waarin mensen niet zelf aan zonnepanelen kunnen beginnen. Bijvoorbeeld wanneer je een huurhuis hebt, of wanneer je dak niet geschikt is voor panelen. Ook een te klein budget kan een oorzaak zijn dat je geen eigen zonnepanelen kunt aanschaffen. Het is dan mogelijk om mee te doen met collectieven en hier een aandeel in te kopen.

Wat houdt de postcoderoosregeling in?

Wanneer je je aansluit bij een bestaand landelijk collectief, bijvoorbeeld een zonnepark, krijg je voor de opgewekte stroom van ‘jouw’ paneel de marktprijs per kWh van je energierekening afgetrokken. Dat is ongeveer 4 cent (prijspeil 2019).Ook krijg je de energiebelasting terug en dat is 11,93 cent per kWh, inclusief BTW (prijspeil 2019. Op je energierekening zie je ook een bedrag voor Opslag Duurzame Energie (ODE) staan. Dit bedrag krijg je niet terug als je deelneemt aan een collectief. Wanneer je eigen panelen hebt, ligt de vergoeding op 23 cent per kWh (prijspeil 2019), dankzij de salderingsregeling. Overigens wordt deze salderingsregeling vanaf 2023 tot 2031 afgebouwd. Vanaf 2031 is er geen belastingvoordeel meer voor mensen met eigen panelen die zonne-energie terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Als je geen eigen panelen kunt plaatsen, maar wel wil verduurzamen, ben je genoodzaakt om je aan te sluiten bij een collectief. De postcoderoosregeling is dan als het ware een salderingsregeling voor mensen in zo’n collectief. Voorwaarde is wel dat de deelnemers bij elkaar in de buurt wonen én dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor de aanleg van de panelen. Samen kun je dan een beroep doen op de zogeheten ‘regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek’, oftewel de postcoderoosregeling.

Een andere voorwaarde is dat de deelnemers een coöperatie of Vereniging van Eigenaren (VvE) vormen én dat ze kleinverbruikers zijn tot 10.000 kWh per jaar, dus geen grote bedrijven bijvoorbeeld.

Anderen lazen ook:  Zonneboiler of zonnepanelen?

zonnepark

Wat is een postcoderoos?

Met de term postcoderoos wordt het gebied van potentiële deelnemers aangeduid. Een roos wordt gevormd door een bepaalde postcode plus alle aangrenzende postcodes. In principe wordt de postcode waarin de installatie zonnepanelen wordt geplaatst, als midden van de roos gezien. Alle aangrenzende postcodes kunnen dan dus lid worden van de coöperatie of VvE en investeren in een deel van de panelen.

Het is echter ook mogelijk om de installatie in een van de ‘blaadjes’ van de roos te plaatsen. Hier een voorbeeld. Wanneer je een plek hebt gevonden voor een installatie in postcode 99, kun je ervoor kiezen om deze postcode als het midden te pakken. Alle aangrenzende postcode vormen dan de blaadjes: 98, 07, 06, 38, 37 en 36. Je kunt er ook voor kiezen om postcode 99 als een van de blaadjes te gebruiken en een andere postcode als het midden aan te duiden. Dan kan het zijn dat er andere postcodes bij de roos worden betrokken. Neem bijvoorbeeld 36 als midden, dan vallen 63, 97, 98, 37, 34 en 35 binnen de roos. Plus natuurlijk 99 waar de installatie staat.

Postcoderoos

Er zijn allerlei mogelijkheden om samen te investeren in zonnepanelen. Zoals bijvoorbeeld via crowdfunding platforms als ZonnepanelenDelen en DuurzaamInvesteren.

Groener Wonen nieuwsbrief