Tocht in huis is erg vervelend. Niet alleen voelt het koud aan, maar er gaat ook warmte verloren. Door naden en kieren dichten houd je de warmte binnen en kun je eenvoudig energie besparen.

Eerder vertelden we je al over het belang van isolatie in je woning. In een goed geïsoleerd huis verlies je minder warmte en bespaar je dus een hoop energie. Voordat je grote stappen gaat nemen met isoleren, is het verstandig om eerst alle naden en kieren te dichten. Zo kun je op een eenvoudige manier al direct energie besparen. Door het dichten van naden en kieren kun je volgens Milieu Centraal in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 60 euro per jaar aan gasverbruik besparen.

Welke ruimtes kan ik het best controleren?

Naden en kieren vind je vaak bij ramen en deuren, maar ook in bijvoorbeeld leidingdoorvoeren, tussen gipsplaten in de gevel en rondom dakplaten. Daarnaast kunnen er ook kieren zitten in je meterkast of bij het kruipluik. Vergeet ook niet om je zolder en dak even na te lopen. Tussen dakplaten, tussen gipsplaten en bij de aansluitingen van het dak kunnen naden en kieren zijn ontstaan. Loop dus regelmatig even een rondje in huis en controleer of je geen tocht voelt.

Naden en kieren dichten bij het raam opmeten

Zelf aanpakken of uitbesteden?

Naden en kieren dichten kun je uitbesteden, maar dat kan behoorlijk duur zijn. Milieu Centraal rekende uit dat het uitbesteden van alle naad- en kierdichting in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 1.300 euro kost. Deze berekening is gebaseerd op een huis wat nog geen verdere isolatiemaatregelen heeft genomen. Komt er al een bedrijf bij je langs om je woning te isoleren? Dan hoort naden en kieren dichten vaak bij de afwerking. Dat scheelt weer in je kosten.

De goedkoopste optie is om het zelf te doen. Op die manier betaal je alleen voor het materiaal en dat heb je snel terugverdiend met je energiebesparing.

Hoe kun je naden en kieren dichten?

Met name als het wat kouder is, kun je goed voelen waar het tocht. Ook bij plekken waar je langs aansluitingen licht ziet, komt lucht naar binnen. Naden en kieren dichten kan op verschillende manier. Hieronder lees je hoe je veel voorkomende tochtplekken kunt aanpakken.

Naden en kieren dichten met spuit kit

Kozijnaansluiting

Vooral bij oude woningen zorgt de aansluiting tussen het kozijn en de gevel voor veel kieren. Met een elastische kit uit een spuitpistool kun je de kieren dichten. Maak eerst de kier schoon en tape de randen af met schilderstape. Daarna kun je de kier vullen met de kit.

Bij grote kieren zul je niet genoeg hebben aan enkel de elastische kit. In dat geval is het verstandig om de kieren eerst met schuimband te vullen. De schuimband moet ongeveer anderhalf keer zo groot zijn als de breedte van de voeg. Een andere optie is om de kier te dichten met pur-schuim. Het ziet er vaak minder mooi uit dan wanneer je de kier dicht met een elastische kit, maar het isoleert wel erg goed.

Anderen lazen ook:  Alles over woningisolatie

Ramen

Naden en kieren dichten bij ramen kan met tochtbanden of tochtstrips. Deze bevestig je op het punt waar het raam tegen het kozijn komt. Er zijn veel soorten tochtbanden en tochtstrips te vinden, zoals zelfklevende tochtbanden van schuim, tochtstrips van siliconen en zelfklevende tochtstrips van rubber. Het grote verschil is de prijs/kwaliteitverhouding. Een zelfklevende tochtband van schuim gaat doorgaans minder lang mee dan een tochtstrip van rubber. Dat zie je dan ook terug in de prijzen.

Het is belangrijk dat je de juiste dikte kiest, zodat de kier volledig afgesloten wordt. Meet daarom van tevoren op hoe groot de kier is.

Deuren

Bij binnendeuren is het niet verstandig om naden en kieren te dichten. Daarmee leg je namelijk de luchtcirculatie binnen in huis stil. Buitendeuren kun je wel aanpakken. Tocht komt vaak onder de deur vandaan, bij de brievenbus en op de plek waar de deur tegen het kozijn komt. Voor het vullen van naden en kieren bij het kozijn kun je hetzelfde materiaal gebruiken als bij ramen.

Kieren onder de deur kun je dichten met een vaste dorpelstrip. De meest gebruikte dorpelstrips zijn gemaakt van kunststof of aluminium en zijn voorzien van een rubberflap of nylon borstel.

Door een brievenbusborstel met afdekklep te bevestigen tegen je brievenbus kun je eenvoudig tocht voorkomen. In de afdekplaat zitten meestal al schroefgaten. Om de brievenbusborstel te bevestigen hoef je dus alleen nog de schroeven te bevestigen aan de deur.

Vergeet niet te ventileren

Heb je alle naden en kieren gedicht? Let dan extra op ventilatie. Een voortdurende aan- en afvoer van lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid.

Meer energie besparen? Lees ook onze tips voor energiebesparing in en rondom het huis

Groener Wonen nieuwsbrief