Als je je gaat verdiepen in het verduurzamen van je woning, kom je de term koudebrug al snel tegen. Maar wat is dat eigenlijk? En wat moet je ermee? We leggen het je hieronder uit.

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug is een onderbreking in de isolatie van je woning. Deze plek wordt ook wel thermische brug genoemd. Het is een plek in je woning die slecht geïsoleerd is. Dat is zonde, want daardoor kan er kou je huis binnendringen en kan warmte ontsnappen naar buiten.

Je kan zelf kwetsbare plekken ontdekken door met je hand te voelen op diverse plekken op de muur. Bij een koudebrug voelt dat gedeelte van de wand kouder aan dan de rest. Door een warmtescan te laten uitvoeren kun je snel zien waar zich koudebruggen in je huis bevinden. Een expert kan je adviseren in het verbeteren van de isolatie.

Waar vind je koudebruggen?

Een koudebrug ontstaat waar een goed geïsoleerd deel overloopt naar een slecht geïsoleerd deel. In je spouwmuur kunnen koudebruggen ontstaan door vervuiling in de muur. De isolatie dekt dan niet de volledige muur. Ook zonder isolatielaag kan er een plek ontstaan waar warmte je woning uit gaat. Bij oudere huizen komen ze vaak voor  bij rolluiken of vloerplaten die tegen de buitenmuur aan lopen.

Wat kan ik eraan doen?

Het is belangrijk om kwetsbare plekken op te sporen. Door de warmte die verloren gaat, moet je meer stoken en dat is zonde voor je portemonnee en het milieu. Bovendien kunnen er vochtplekken ontstaan en uiteindelijk zelfs schimmel. Een koudebrug zal je dus snel moeten oplossen. Zorg ervoor dat er geen gaten komen in de isolatie door de lagen goed op elkaar te laten aansluiten.

Wanneer de koudebrug al is ontstaan, is het mogelijk om isolatie eromheen aan te brengen. Laat je hierin adviseren door een isolatie-expert. Heb je een koudebrug bij de fundering? Dan kost het je vaak meer om het op te lossen dan dat het je voordeel oplevert. Er is geen oplossing om een koudebrug bij de fundering zonder al teveel kosten te laten verhelpen. Laat je adviseren door een isolatie-expert om andere mogelijkheden te bespreken.

Anderen lazen ook:  Karaktervol kurk: Designstatement én duurzaam isolatiemateriaal

Groener Wonen nieuwsbrief