Koude en vochtige lucht vindt altijd een weg naar boven toe. Daardoor kan je kruipruimte voor kou en vocht in je woning zorgen. Je zet de verwarming wat hoger en krijgt een hogere energierekening. Je kruipruimte isoleren zal je direct energie besparen.

Als je al verschillende plekken in je huis goed geïsoleerd hebt, is het natuurlijk zonde dat er alsnog koude lucht in huis komt. Je kruipluik of kruipruimte isoleren is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat het aangenaam warm blijft in huis.

Wat is een kruipruimte?

De kruipruimte, ook wel kruipkelder genoemd, is de ruimte tussen de grond en de onderkant van de begane vloer van je woning. De ruimte heet zo, omdat deze vrij laag is. Gemiddeld gezien is een kruipruimte 70 tot 80 centimeter hoog. Het is een natuurlijke barrière van lucht tussen de vochtige grond en de vloer van je woning. Een ander doel van de kruipruimte is het herbergen van leidingen als gas-, water- en elektriciteitsleidingen.

Vocht in de kruipkelder

Het vocht in de grond gaat verdampen en zal tegen de onderkant van de vloer gaan condenseren. Dit heeft als gevolg dat je vloer kouder aanvoelt en je energie verliest. Door isolatie in de kruipruimte aan te brengen, kun je dit voorkomen.

Door middel van ventilatieopeningen in de gevel is er een lichte ventilatie in de kruipruimte. Hiermee wordt de condensatie van grondvocht zoveel mogelijk voorkomen. Vaak is dit echter niet voldoende. Als de ruimte steeds vochtiger wordt, ontstaan er schimmels en een muffe lucht. Daarnaast kan het vocht ook houten constructies als steunbalken aantasten. Wanneer het vocht optrekt, kan het ook voor vochtoverlast in je woning zorgen. Je kruipruimte isoleren zorgt er dus ook voor dat je vochtproblemen tegengaat.

Verschillende manieren van de kruipruimte isoleren

Je kan de kruipruimte op verschillende manieren isoleren. Zo is er bodemisolatie of vloerisolatie. Ook kan je kiezen uit diverse soorten isolatiemateriaal. Het is afhankelijk van de grootte van je kruipruimte en de hoeveelheid vocht, welke manier van isoleren het meest geschikt is.

Anderen lazen ook:  Spouwmuurisolatie

isolatie bij vloerverwarming

Vloerisolatie

Is je kruipruimte goed genoeg bereikbaar en kun je er op z’n minst in kruipen? Dan kan je de vloer van je woning isoleren. Vaak worden er speciale isolatieplaten of -dekens tegen het plafond van je kruipruimte aangebracht. Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van PUR (kies dan wel PUR zonder blaasmiddel) of een ander isolatieschuim aan de onderkant van de vloer.

Bodemisolatie

Kun je nauwelijks bewegen in de kruipruimte? Dan is het meestal handiger om de ruimte gedeeltelijk op te vullen met licht isolatiemateriaal. Vaak worden er dan isolatiechips of -schelpen van piepschuim gebruikt. Het is een relatief goedkope manier om je kruipruimte te isoleren en toch efficiënt. Bodemisolatie kan overigens bij wat ruimere kruipruimtes ook goed tegelijkertijd met vloerisolatie toegepast worden.

Kosten kruipruimte isoleren

De kosten van de isolatie van je kruipruimte zijn afhankelijk van de manier van isoleren, de ruimte in je kruipruimte en waar de kruipkelder zich bevindt in je woning. Milieu Centraal rekende uit dat de kosten voor vloerisolatie gemiddeld op €1.500 liggen en voor bodemisolatie op €900. Jaarlijks kun je door vloerisolatie €210 en door bodemisolatie €160 besparen. Ook kun je gebruikmaken van een subsidie voor het isoleren van je woning.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.