Met de stijgende populariteit van zonnepanelen is ook het aanbod gegroeid. Zowel in type panelen als in fabrikanten, maar ook in aanbieders en installateurs. Om de kwaliteit te waarborgen zijn er enkele keurmerken bij zonnepanelen waar je op kunt letten.
Zonnepanelen die hier verkocht worden moeten voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen. Hoewel de kwaliteit van zonnepanelen onderling dus wel verschilt, is er in Nederland praktisch gezien geen sprake van slechte zonnepanelen. Slechte installatie is nog wel een mogelijkheid, met alle nadelige gevolgen van dien. Zo kan een foute installatie leiden tot brand. Zorg daarom ook altijd dat je kiest voor een gecertificeerd en vakbekwaam installateur.
Zonnekeur
Zonnekeur is het bekendste Nederlandse keurmerk voor zonne-energie. Zowel voor zonnestroom als zonnewarmte installaties kun je terecht bij een Zonnekeur Installateur. Bij de ontwikkeling van Zonnekeur is de RVO (Rijksoverheidsdienst voor Ondernemers) betrokken geweest en de kwaliteit van het keurmerk wordt gewaarborgd door een onafhankelijke stichting: Duurzame Energie Prestatie Keur. Het keurmerk sluit aan op de vakmanschap erkenningen van Techniek Nederland en InstallQ.
Een goede aansluiting van de zonnepanelen is van groot belang. Door te kiezen voor een installateur met Zonnekeur keurmerk kan je vertrouwen op een goede en veilige aansluiting en een product met hoge kwaliteit. Lees meer op zonnekeur.nl.
TÜV
Wanneer je een zonnepanelen installatie op je dak hebt, wil je graag dat deze ook veilig is. Je kunt je installatie laten keuren door TÜV Nederland, een onafhankelijke keuringsinstantie op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid. Kees Boks, afdelingshoofd elektrotechnische inspecties van TÜV, legt uit waarom zo’n keuring zo belangrijk is. “Vanuit de verzekeringsbranche wordt steeds vaker gevraagd om een rapport met betrekking tot de PV installaties. Vaak wordt dit gedaan door het installatiebedrijf zelf, maar dat is als een slager die zijn eigen vlees keurt. Om zeker te zijn dat je zonnepanelen installatie (brand)veilig is, biedt een onafhankelijke keuring uitkomst.”
Tijdens een zonnepanelen keuring van TÜV Nederland wordt er gekeken naar de betrouwbaarheid en veiligheid van je installatie. De ervaren inspecteurs kijken onder andere naar de materiaalkeuze, veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie en de optimale ligging, en verrichten metingen om bijvoorbeeld te achterhalen of er geen lek aanwezig is.
Het resultaat is een overzichtelijk rapport, dat je indien nodig kunt overleggen met instanties. “Eventuele afwijkingen worden ter plaatse met de klant mondeling gecommuniceerd en later schriftelijk overlegd, hierop kan de klant zelf actie ondernemen als dit nodig is”, legt Kees uit. “Daarnaast zijn onze inspecteurs altijd bereid met de klant mee te denken. Onze inspecteurs zijn vakbekwaam in het uitvoeren van deze inspecties.”
Keurmerken bij zonnepanelen gecheckt? Kijk ook naar de garantie
Naast keurmerken bij zonnepanelen zijn er ook garantiefondsen. Dit garantiefonds biedt voordelen voor eigenaren van zonnepanelen, maar ook voor installateurs. Voor eigenaren betekent het dat je gegarandeerd bent van kwaliteit van de panelen en vakkundige installaties. Zo worden de installaties steekproefsgewijs gecontroleerd. Twee bekende partijen zijn Stichting Garantiefonds ZonZeker en Stichting Garantiefonds Zonne-Energie.
Stichting Garantiefonds ZonZeker
Door een certificaat aan te vragen bij het SGZZ, Stichting Garantiefonds ZonZeker, ben je ervan verzekerd dat bij een faillissement de installatie wordt overgenomen door iemand anders en is er geen gevaar voor je aanbetaling. Ook kan de stichting bemiddelen bij geschillen. ZonZeker biedt drie verschillende soorten certificaten. Het verschil zit hem in de prijs en in de dekking. Kijk voor meer informatie op zonzekerzonderzorgen.nl.
Stichting Garantiefonds Zonne-Energie
Een andere belangrijke partij is de Stichting Garantiefonds Zonne-Energie. Door te kiezen voor een SGZE partner ben je gegarandeerd van een aantal zaken. Zo is de aanbetaling gegarandeerd, worden toekomstige aanspraken op fabrieksgarantie uit handen genomen en heb je geen last van geschillen met de leverancier of een faillissement van de leverancier. Een van de eisen om SGZE partner te worden, is bijvoorbeeld dat een bedrijf zijn financiën op orde heeft en aantoonbaar minimaal een jaar ervaring heeft met het leveren en installeren van zonnepanelen. Lees meer op sgze.nl.
Dit artikel over keurmerken bij zonnepanelen is eerder verschenen in Groener Wonen editie 1 2020. Meer weten over zonnepanelen? In Groener Wonen 01 2020 lees je er alles over in het zonne-energiedossier. Bestel jouw nummer online via Vipwinkel.nl.