Heb je een zonnepanelen installatie op je dak, dan ga je ter goeder trouw uit van de veiligheid hiervan. Met alle berichtgeving over branden van deze installaties groeit echter de behoefte naar een onafhankelijke beoordeling. TÜV Nederland kan je hierin voorzien en biedt een zonnepanelen keuring aan. Een onafhankelijke deskundige komt (brand)veiligheid van je PV-installatie controleren. Speciaal voor Groener Wonen lezers biedt TÜV deze keuring nu aan voor slechts € 500,-*.

Kees Boks, afdelingshoofd elektrotechnische inspecties van TÜV, legt uit waarom zo’n keuring zo belangrijk is: “TNO constateerde dat zonnepaneleninstallaties vooral in brand vliegen door slechte verbindingen van stekkers. Iets dat met een zonnepanelen keuring aan het licht gebracht kan worden Daarnaast wordt vanuit de verzekeringsbranche steeds vaker gevraagd om een rapport m.b.t. de PV installaties. Vaak wordt dit gedaan door het installatiebedrijf zelf, maar dat is als een slager die zijn eigen vlees keurt. Om zeker te zijn of jouw zonnepanelen installatie (brand)veilig is, biedt een onafhankelijke keuring uitkomst.’’

Waar wordt naar gekeken tijdens de keuring?

Tijdens een zonnepanelen keuring van TÜV Nederland, een onafhankelijke keuringsinstantie op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid, wordt er gekeken naar de betrouwbaarheid en veiligheid van de zonnepanelen installatie. De ervaren inspecteurs van TÜV Nederland kijken onder andere naar:

  • Materiaalkeuze: is het gebruikte materiaal van voldoende kwaliteit; is het CE-gekeurd
  • Veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie en de kabels
  • Optimale ligging op het dak en controle van de berekeningen voor dakbelasting (kan uw dakconstructie de installatie wel dragen)
  • Metingen van de installatie; zitten er geen fouten in de installatie (een lek bijvoorbeeld)

Rapport van de zonnepanelen keuring

Als uitkomst krijg je een overzichtelijk rapport dat je eventueel kunt overleggen met instanties. ‘’Eventuele afwijkingen worden ter plaatse met de klant mondeling gecommuniceerd en later schriftelijk overlegd, hierop kan de klant zelf actie ondernemen indien dit nodig is’’ legt Kees Boks uit. ‘’Daarnaast zijn onze inspecteurs altijd bereid met je mee te denken. Onze inspecteurs zijn vakbekwaam in het uitvoeren van deze inspecties.’’

Wilt je meer weten over een TÜV zonnepanelen keuring? Kijk dan op tuv.nl/groenerwonen of mail naar elektro@tuv.nl

 

*Aanbod geldt tot 31 mei 2020. Voorwaarden vindt je op www.tuv.nl/groenerwonen