Wapperen met een waaiertje en de voeten in een bak met ijswater. Tijdens warme dagen doen we ons best om het hoofd koel te houden. Hoe houd je de warmte buiten zonder veel energie te verbruiken? Je huis energiezuinig koelen, zo doe je dat!

Wanneer ventileren?

‘Mag er een raampje open?’ Overdag zou het antwoord op deze vraag eigenlijk nee moeten zijn. Hoewel je misschien denkt daarmee wat frisse lucht binnen te halen, zorg je juist voor meer warme lucht in huis. Ventileren is heel goed, maar kies wel het juiste moment. Zet je ramen het liefst in de nacht, avond of vroege ochtend open. Op deze momenten is het buiten het koelst en zorg je daadwerkelijk voor frisse lucht. Gebruik deze momenten om je huis af te laten koelen en houd de ramen overdag juist dicht. Wanneer je de deuren en/of ramen tegenover elkaar openzet, zorg dan voor bijvoorbeeld haakjes waarmee je het raam en de deur op zijn plek kunt houden om te voorkomen dat deze dichtslaan. Heb je huisdieren? Let erop dat ze niet op de tocht staan; sommige dieren zoals konijnen kunnen hier niet goed tegen.

Zonwering

Om te voorkomen dat het binnen te warm wordt, is het allereerst belangrijk dat je zo min mogelijk warmte binnenlaat. Houd overdag de zonneschermen naar beneden en doe de gordijnen dicht, hiermee kun je al veel warmte buiten houden. Denk eens na over de mogelijkheden voor (rol)luiken of screens. Maar ook met schaduwdoeken kun je een verschil maken. Zonwering aan de buitenkant werkt het best. Je houdt hiermee tot wel twee keer zoveel warmte buiten als met zonnewering aan de binnenkant.

energiezuinig koelen

Passief koelen is energiezuinig koelen

Heb je een warmtepomp die de bodem als bron gebruikt? Dan kun je hiermee passief koelen. Dit is een heel energiezuinige manier van koelen. De compressor in de warmtepomp (die normaal zorgt voor het omzetten van koude naar warme lucht) wordt stilgezet en de warmtepomp maakt gebruik van de koelte uit de bron. Daar is het meestal zo’n 10 tot 12 graden, perfect om te koelen dus.

Wil je meer weten over koelen met een warmtepomp? Lees dan eens dit artikel, daar vertellen we je er meer over!

Anderen lazen ook:  Wat is een zelfvoorzienend huis?

Isolatie kan ook voor koelte zorgen

We weten dat je met isolatie de warmte binnen kunt houden, maar met een goede isolatie houd je tijdens warme dagen de warmte ook buiten. Wanneer je HR++ glas combineert met zonwering kun je tot wel 80% van de warmte buiten houden, meldt Milieu Centraal op haar website. Om de warmte buiten te houden, zijn de volgende vormen van isolatie heel effectief:

  • Isolatie van de muren en/of spouwmuur
  • Dakisolatie
  • Isolatieglas

Door te investeren in isolatie krijg je zowel in de zomer als in de winter een aangename temperatuur in huis en bespaar je op de energierekening.

energiezuinig koelen

Groen koelen

Planten zijn niet alleen maar mooi, maar ook heel nuttig. Ze zorgen voor frisse lucht, maar kunnen ook hun steentje bijdragen om je huis te koelen. Misschien heb je wel eens gehoord van een groendak? Hierbij wordt je dak of een deel hiervan bedekt met (sedum)plantjes. Deze kunnen de ruimte onder het dak tot wel vier graden koeler houden.

Tips bij de aanschaf van apparaten

Soms ontkom je niet aan de hulp van apparaten om je huis aangenaam koel te krijgen. Het is energiezuiniger om dan voor een ventilator te kiezen in plaats van een airco. Ventilatoren verbruiken veel minder stroom dan een airco, maar helpen je toch om te verkoelen. Ze maken de lucht niet kouder, maar zorgen er wel voor dat je lichaamswarmte sneller wordt afgevoerd dankzij de luchtstroom. Houd bij de aanschaf van een ventilator of airco rekening met het energielabel. Wil je meer weten over energielabels op apparaten? Lees dan dit artikel.

Tip: Houd altijd je energieverbruik in de gaten. Sommige energieleveranciers geven je de mogelijkheid dit nauwkeurig te doen. Zo kunnen klanten van duurzame energieleverancier Greenchoice zelfs realtime hun verbruik inzien via de app. Door deze optie houd je grip op je energieverbruik en weet je of je de airco misschien toch beter even uit kunt zetten.

 

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.