Dat je met een warmtepomp je huis kunt verwarmen, hoeven we niet meer uit te leggen. Maar wist je al dat je ook kunt koelen met een warmtepomp? Wij leggen het je uit.

Koelen met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je voor een aangename temperatuur in huis zorgen. Dat geldt tijdens de winter, wanneer het buiten koud is, maar ook tijdens de zomer! Je kunt namelijk ook koelen met een warmtepomp. Koelen kan op twee manieren: passief en actief koelen.

  • Passief koelen: de enige twee systemen waarmee je passief kunt koelen, zijn de grond- en bodemwarmtepomp. Deze twee systemen hebben hun bron onder de grond, waar het koel is. Wanneer je passief koelt, gebruikt de circulatiepomp in de warmtepomp de koelte die in de bodem of de waterbron zit. Het is een vorm van koelen waarmee je vrij weinig energie verbruikt, omdat het water dat je rondpompt van zichzelf al voldoende koel is en niet verder gekoeld hoeft te worden.
  • Actief koelen: dit werkt eigenlijk hetzelfde als de ‘traditionele’ airconditioning die we al kennen. Bij actief koelen zet je warme lucht om in koude lucht of in koud water. Zoals de term al doet vermoeden, wordt hierbij actief gekoeld en moet je warmtepomp dus aan het werk. De compressor in de warmtepomp wordt ingeschakeld om de lucht te koelen. Dit proces verbruikt meer energie dan bij het passief koelen, maar is nog altijd veel zuiniger dan een traditionele airconditioning. Met een lucht-waterwarmtepomp (een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht onttrekt om te zorgen voor warm tapwater of verwarming) en een lucht-luchtwarmtepomp (zie toelichting verderop) en een hybride warmtepomp kun je enkel actief koelen en niet passief koelen. Let op: bij deze typen warmtepompen heb je vaak een kleine aanpassing aan de pomp nodig. De optie zit meestal niet standaard op de warmtepomp.

Koelen via vloerverwarming

Wanneer je een warmtepomp hebt, is het zeer waarschijnlijk dat deze is aangesloten op de vloerverwarming. Vloerverwarming is het warmte-afgiftesysteem dat het best past bij een warmtepomp. Dit komt omdat het een systeem is dat op lage temperatuur verwarmt. Vloerverwarming is ook een perfect systeem om je woning via de warmtepomp te koelen. Het koude water loopt van de warmtepomp door de leidingen van de vloerverwarming en koelt zo de ruimte. Hierbij is er wel een aandachtspunt: let erop dat de temperatuur van het koelwater niet onder de 16 graden komt. Gebeurt dit wel, dan kan er condensvorming optreden en worden de vloeren glad.

Anderen lazen ook:  Hoe krijg ik meer inzicht in mijn energieverbruik?

Koelen via de radiatoren

Je kunt ook koelen met een warmtepomp via de radiatoren. Dit gaat niet met traditionele radiatoren, maar met radiatoren die op lage temperatuur verwarmen. Deze radiatoren kunnen ook koelte afgeven, wanneer er koud water doorheen stroomt.

koelen met een warmtepomp

Koelen via de lucht

Een lucht-luchtwarmtepomp werkt nog het meest als een traditionele airco. Hij haalt warmte uit de lucht en geeft deze af aan de lucht in een ruimte. Door het systeem andersom te laten werken, blaast de warmtepomp koele lucht in de ruimte. Let op: bij de lucht-luchtwarmtepomp heb je per ruimte een binnen-unit nodig. Wil je meerdere ruimtes koelen (of verwarmen) dan heb je meerdere binnen-units nodig.

Een warmtepomp plaatsen

Het is mooi om te zien dat je er dus niet alleen op koude dagen voordeel van een warmtepomp ervaart, maar ook op warme dagen! Wanneer je een warmtepomp overweegt, is het slim om te kijken of je woning hier al klaar voor is, of dat je je woning nog geschikt moet maken voor een warmtepomp. Duurzame energieleverancier Greenchoice laat je via een tool op de website heel duidelijk zien wat je met een warmtepomp kunt besparen. Ook helpen ze je door een gecertificeerd installateur langs te laten komen. Die kijkt of je huis klaar is voor een warmtepomp, zodat je zeker weet dat je goed voorbereid aan deze investering begint.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.