Steeds meer mensen maken gebruik van zonne-energie. Velen doen dat door zonnepanelen op hun dak te leggen, maar er zijn ook alternatieven, zoals een zonneboiler. Wij vertellen je meer over dit alternatief en of je moet kiezen tussen een zonneboiler of zonnepanelen.

Verschil tussen zonneboiler en zonnepanelen

Een manier om energie te besparen door gebruik te maken van de zon is door middel van een zonneboiler. Het is niet direct te vergelijken met zonnepanelen. Zonnepanelen leveren namelijk elektriciteit op, die je overal voor kunt gebruiken. Zonneboilers gebruiken de kracht van de zon om water te verwarmen. Door hier gebruik van te maken, hoef je in de zomer praktisch geen water meer te verwarmen, de zonneboiler levert bijna al het warme water. In de winter lukt dit niet, dan is er niet voldoende zon om het water goed warm te krijgen.

zonneboiler op het dak

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Eén of meerdere collectoren die zonnewarmte opvangen, deze zijn geplaatst op het dak
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat
  • Een voorraadvat, waarin het water verwarmd wordt
  • Naverwarmer, bijvoorbeeld de combiketel

De werking is als volgt: in de collector(en) die op het dak geplaatst is, zit een vloeistof. Wanneer de zon op de collector schijnt, kan de warmte van deze vloeistof oplopen tot wel 90 graden. De vloeistof wordt van de collector naar het voorraadvat gepompt, waar de vloeistof via een warmtewisselaar zijn warmte afgeeft aan het water in het vat. Op zonnige, zomerse dagen is een zonneboiler voldoende om het water te verwarmen, maar op bewolkte of koude dagen zal de naverwarmer bijspringen om het water verder te verwarmen.

zonneboiler van dichtbij

Zonnepanelen

De meest bekende vorm om zelf zonne-energie op te wekken, is door zonnepanelen te plaatsen. Deze panelen, die je koopt of huurt, komen dan op jouw dak te liggen. Zo’n paneel bestaat uit zonnecellen, die zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. Meer weten over de werking van deze panelen? Lees dan het artikel: Zonnepanelen, hoe werkt het?

Zonneboiler of zonnepanelen?

Je hoeft natuurlijk niet te kiezen. Deze twee manieren om van zonne-energie gebruik te maken, vullen elkaar juist ook uitstekend aan. Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt een dakscan aan. Hierbij zie je in één oogopslag of jouw dak geschikt is voor een zonneboiler of zonnepanelen en wat dit jou zou kunnen opleveren. Overweeg je naast zonnepanelen ook een zonneboiler, win dan advies in om te kijken of dit op jouw dak kan en wat jou het meest oplevert.

Anderen lazen ook:  Kruipruimte isoleren

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.