Over het algemeen kun je ervanuit gaan dat er goede isolatie in een nieuwbouwwoning is. Het is namelijk bij het bouwen van nieuwe huizen verplicht om te zorgen voor een goede isolatie. Maar hoe zit het bij een aanbouw aan een bestaande woning? En kun je ook té goede isolatie hebben? Wij zochten het voor je uit.

Aan welke isolatie-eisen een woning moet voldoen is opgenomen in het Bouwbesluit. In de regel zijn de architect en aannemer hiervan op de hoogte. Ga je zelf aan de slag? Let er dan op dat ook bestaande huizen volgens het Bouwbesluit moeten worden geïsoleerd. In het Bouwbesluit vind je terug aan welke isolatiewaardes je woning moet voldoen en welke materialen je kan kiezen om deze waardes te bereiken.

Aanbouwen

Ben je van plan om een dakkapel, serre of erker aan je huis te bouwen? Dat kan, mits je daar toestemming voor hebt van de gemeente. Zoals hierboven gezegd, moet ook een bestaande woning voldoen aan de isolatie-eisen in het Bouwbesluit. Let er wel op dat je moet voldoen aan de eisen voor een nieuwbouwwoning en niet enkel een bestaande woning. Je gaat immers een nieuw stuk aanbouwen.

Strenge eisen voor isolatie in een nieuwbouwwoning

Isolatie in een nieuwbouwwoning moet voldoen aan strenge eisen. Deze woningen moeten immers voorbereid zijn op de toekomst en energiezuinig zijn. Vooral de Rc waarde, het warmte-isolerend vermogen van de constructie, is hierbij van belang. Deze waarde duidt aan hoeveel warmte er door de woning wordt vastgehouden. Een nieuwbouwwoning en dus ook een aanbouw moet minimale een dak met een Rc waarde van 6, wanden met een Rc waarde van 4,5 en een vloer met een Rc waarde van 3,5 hebben. De meeste warmte verlies je via het dak van je woning. Vandaar dat dit deel van je huis de hoogte isolatiewaarde moet hebben.

Anderen lazen ook:  Nut en belang van isolatie

Ventilatie in huis

Kan je ook een té goede isolatie hebben?

Ja en nee. Joss Linssen, directeur van isolatiebedrijf Isotech, legt het uit: “De isolatie-eisen voor nieuwbouw huizen zijn torenhoog. Alles is tip-top geïsoleerd, denk aan spouwmuur, vloeren, dak, maar ook aan dubbel of zelfs triple glas. De warmte kan in dit soort huizen echt niet meer ontsnappen. In de winter is dat fijn, maar in de zomer kan dit voor oververhitting zorgen. Wat voor alle huizen geldt, is op die momenten voor nieuwbouwhuizen extra belangrijk. Ventileren, ventileren, ventileren! Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe belangrijker ventileren wordt. Houd ’s nachts de ramen open om het huis te laten afkoelen en voorkom zo veel mogelijk dat de woning opwarmt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goede zonwering.”

Vanaf 1 januari 2021 is het tijdens de bouw van nieuwbouwwoningen verplicht om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen. De indicator die daarvoor is ontwikkeld heet TOjuli. Juli is vaak de warmste maand van het jaar en de T staat voor Temperatuur en de O voor Overschrijding. Hoe lager het TOjuli-getal is, hoe minder kans er is op oververhitting binnenshuis. Tijdens de bouw wordt er vanaf januari dus al rekening gehouden met de kans op oververhitting.

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 03 2021.