Als de temperatuur buiten omlaag gaat, is het fijn om het binnenshuis warm en behaaglijk te hebben. Niemand zit graag in de kou. Toch hoef je niet direct de verwarming hoog te zetten om het lekker warm te krijgen. Je kan ook je huis verwarmen zonder gas.

In veel huizen vind je nog een cv-ketel die zorgt voor warm water en een aangename temperatuur in huis tijdens koudere dagen. In het najaar zetten veel mensen de verwarming aan om het binnenshuis behaaglijk te maken. Duurzaam is dat echter niet door het gebruik van aardgas.

Je huis verwarmen zonder gas: Hoe doe je dat?

Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.

Het is niet voor iedereen direct mogelijk om een warmtepomp te laten installeren of deel te nemen aan een warmtenet. Wil je toch graag zo snel mogelijk je huis verwarmen zonder gas? Met onderstaande tips krijg je ook zonder je verwarming aan te zetten een aangename temperatuur in huis.

isolatie van je huis

Zorg voor een goede isolatie

Een goed geïsoleerd huis laat minder kou toe dan een huis zonder goede isolatie, bijvoorbeeld op zolder waar de warmte vaak ontsnapt. De eerste tip is dus: isoleren. Maar er zijn meer manieren om er in huis een beetje warmer bij te zitten.

Simpel je huis verwarmen zonder gas

De meest eenvoudige manier om je huis te verwarmen zonder gas is door je energievraag te beperken. Dat doe je door de warmte zoveel mogelijk binnenshuis te houden. Ook al je nog niet je woning kan isoleren, kan je daarin stappen zetten. Het klinkt misschien logisch, maar door je ramen en deuren te sluiten, houd je de warmte binnen.

Daarnaast kun je je ramen luchtdicht maken door kieren te dichten en ze te vergrendelen. Ook via de deur kan kou naar binnen komen. Met een tochtstrip of gewoon een simpele handdoek heb je dit zo opgelost. Door deuren binnenshuis gesloten te houden, beperk je de luchtcirculatie en dat zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat.

Zonlicht zorgt voor een warm huis

Een zonnestraal kan er ook in de herfst of winter voor zorgen dat het in huis opwarmt. Sluit dus pas die gordijnen zodra het zonnetje weg is en houd ze juist open aan de kant waar de zon schijnt. Door de gordijnen te sluiten, voorkom je dat er kou via de ramen (zelfs als ze dicht zijn en van dubbelglas) naar binnen komt.

Anderen lazen ook:  Radiatorventilator: Is dat voordelig?

Staat er buiten een plant, hek of andere belemmering? Dan kan het best eens waardevol zijn om deze weg te halen, zodat de zon weer je huis in kan schijnen.

Kaarsen aan

Voor een beetje warmte én gezelligheid kun je in huis natuurlijk ook kaarsen aansteken. Zeker in kleine ruimtes merk je dat enkele kaarsen best verschil kunnen maken in warmte. Helaas zijn niet alle kaarsen duurzaam, maar er zijn genoeg ecologische waxinelichtjes en geurkaarsen te vinden.

Je huis verwarmen zonder stoken

Vloerkleed of tapijt

Een veelgehoorde tip om je huis te verwarmen zonder gas is door warme kleding en dikke sokken aan te trekken, maar ook een vloerkleed of tapijt op de grond kan helpen. Een kleed of tapijt zorgt ervoor dat er minder warmte via de vloer verloren gaat, bovendien voelt het warmer (en zachter) aan voor je voeten.

Je huis verwarmen zonder gas waar het nodig is

Wanneer het koud is in huis, is het niet altijd nodig om het hele huis te verwarmen. Het is aan te raden om de woonkamer behaaglijk te houden, maar de slaapkamer fris en koel. Maak gebruik van plaatselijke verwarming en zet de verwarming uit op plekken waar je niet komt.

Je kan ook je huis verwarmen zonder gas door te kiezen voor een kleine hittebron, zoals een waterkruik of een hittekussen. Je verbruikt hiermee (bijna) geen stroom en toch is het een goede manier om jezelf op te warmen.

De bank verplaatsen

Staat de bank recht voor de verwarming? Dat is in principe niet erg, maar er gaat wel veel warmte verloren. De bank houdt de warme lucht tegen en daardoor zal het de rest van de ruimte niet opwarmen. De simpelste oplossing hiervoor is de bank een ander plekje geven of in elk geval ruimte open te laten tussen de radiator en de bank.

Groener Wonen nieuwsbrief