Koken en stoken op gas stoot CO2 uit. Het kabinet wil dat Nederland van het gas afgaat. Dat betekent dat koken op gas op termijn komt te verdwijnen. Hoe lang dit nog duurt en wat de alternatieven zijn, leggen we je uit.

Plannen van het kabinet

Door af te stappen van fossiele brandstoffen en over te gaan op duurzame energie wil de overheid stappen zetten naar een beter klimaat en de CO2-uitstoot verminderen. Deze plannen zijn vastgelegd in het klimaatakkoord, dat nog veel meer plannen bevat. In dit klimaatakkoord wordt gesteld dat in principe na 2050 geen gas meer wordt gebruikt in Nederlandse woningen. Dit gaat dan om zowel het koken op gas als het verwarmen van de woning op gas.

Hoe lang duurt dit?

Wanneer welke wijk precies overgaat op duurzame energie, hangt af van de gemeente. Want in 2021 moet elke gemeente een wijk aanwijzen die als eerste van het gas afgaat. In de Energiewet is nu nog een gasaansluitplicht opgenomen, maar deze wordt mogelijk aangepast. Mogelijk wordt dan in bestaande woningen de gasaansluiting verwijderd. In elk geval zal in 2050 geen enkele woning in Nederland nog aangesloten zijn op het gas.

Alternatieven voor koken op gas en stoken op gas

Voor een woning van het gas af kan, moet de woning aangepast worden. Er moeten alternatieven worden gevonden voor het gebruik van gas. In sommige steden is er bijvoorbeeld een bodemwarmtenet waarop de woning kan worden aangesloten voor het opwarmen van de woning. Een andere mogelijkheid voor het verwarmen van de woning is een warmtepomp. Voor het koken op gas zijn ook alternatieven, waarvan elektrisch koken de meest gebruikte is. Zo kiezen steeds meer mensen voor koken op inductie. Het is de zuinigste vorm van elektrisch koken. Andere opties zijn een keramische kookplaat of een elektrisch fornuis.

Eigen woning of huurwoning?

Wanneer je beschikt over een koopwoning moet je er zelf voor zorgen dat je woning op tijd klaar is om van het gas af te gaan. Welke gasloze optie je kiest, is aan jou. Het is wel slim om goed uit te zoeken wat de verschillende mogelijkheden zijn en welke optie financieel het meest aantrekkelijk is. Je kunt daarvoor het Energieloket in jouw gemeente raadplegen. Hier kun je ook een passend advies krijgen over de verschillende mogelijkheden voor subsidies. Woon je in een huurwoning? Dan hoef je zelf niets te doen. Het is aan de gemeente en de woningcoöperatie of verhuurder om ervoor te zorgen dat jouw woning klaar is om van het gas af te gaan.

Anderen lazen ook:  Stap voor stap duurzamer leven

zonnepanelen op dak 

Geen gas in nieuwbouwwoningen

Koop je een nieuwbouwwoning? Dan is de kans heel groot, dat deze al niet meer is aangesloten op het gasnetwerk. Bij nieuwbouwwoningen wordt steeds vaker standaard al gekozen voor duurzame en gasloze opties, zoals een warmtepomp of zonnepanelen.  Met de energie die met zonnepanelen opgewekt wordt kan dan bijvoorbeeld een warmtepomp aangedreven worden, zodat er geen gas meer gebruikt hoeft te worden om de woning te verwarmen.

 Tot die tijd biogas als alternatief

Is jouw woning nog niet klaar om van het gas af te gaan, maar wil je wel kiezen voor een schonere optie? Dan kun je kiezen voor biogas. Biogas of groen gas wordt gemaakt uit afvalproducten zoals gft, mest en rioolslib. Het heet ‘bio’, omdat het gemaakt wordt uit hernieuwbare bronnen, dit in tegenstelling tot aardgas wat een fossiele brandstof is. Het werkt precies hetzelfde als aardgas en kan dus ook gewoon gebruikt worden om de woning te verwarmen of om op te koken. Hoe biogas precies werkt, leggen we je uit in het artikel ‘Biogas als duurzaam alternatief’. Duurzame energieleverancier Greenchoice streeft ernaar dat alle energie zo duurzaam mogelijk opgewekt wordt. Voor wie nog niet zonder gas kan, maar dit wel zo duurzaam mogelijk wil gebruiken, biedt deze energieleverancier groen gas aan. Een andere optie die Greenchoice biedt, is bosgecompenseerd gas, ook wel CO2-neutraal gas. De uitstoot van het opwekken van het gas wordt elders gecompenseerd, in dit geval door bossen aan te planten op verschillende plekken in de wereld.