We moeten van het gas af, althans dat zijn de plannen van het kabinet, maar wat als dit (nog) niet lukt? Er is groen gas, gemaakt van biogas. We leggen je uit wat biogas is en hoe dit verkregen wordt.

Wat is biogas?

Biogas is gas dat wordt gemaakt uit afvalproducten zoals GFT, mest en rioolslib. Het heet ‘bio’ omdat het gemaakt wordt uit hernieuwbare bronnen, dit in tegenstelling tot aardgas wat een fossiele brandstof is. Het werkt precies hetzelfde als aardgas en kan dus ook gewoon gebruikt worden om de woning te verwarmen of om op te koken.

Hoe worden biogas en groen gas gemaakt?

In biogasinstallaties worden onder andere mest, GFT-afval en rioolslib omgezet in biogas. Dit gebeurt door deze stoffen te vergisten. Om biogas geschikt te maken voor ons gasnetwerk wordt het opgewaardeerd naar groen gas; dit omdat biogas een andere samenstelling heeft dan aardgas. Wanneer de juiste kwaliteit bereikt is, wordt het ingevoerd op het gasnetwerk.

biogas

Hoe ‘groen’ is groen gas?

In de eerste plaats is biogas een groen alternatief voor aardgas, omdat het hernieuwbaar is. Tijdens de productie van biogas komt wel CO2 vrij, maar deze draagt niet bij aan het broeikaseffect. Dit komt omdat deze CO2 recent is opgenomen door bijvoorbeeld planten en groenten, die worden vergist. Deze CO2  was dus al aanwezig en wordt niet extra aan het milieu toegevoegd. Wanneer aardgas geproduceerd wordt, komt er veel CO2 vrij die daarvoor in de grond opgeslagen zat. Op die manier komt er wel extra CO2 in de lucht.

CO2-neutraal gas

Naast groen gas wordt ook vaak gesproken over CO2-neutraal gas. CO2-neutraal gas, ook wel CO2 gecompenseerd gas of klimaat gecompenseerd gas genoemd, is iets anders dan groen gas. Waar groen gas echt duurzaam opgewekt wordt, wordt bij CO2-neutraal gas de productie van aardgas elders gecompenseerd. Een voorbeeld hiervan is bosgecompenseerd gas. Wanneer je voor bosgecompenseerd gas kiest, dan wordt 100% van de CO2-uitstoot van jouw gasverbruik gecompenseerd door de aanplant van bossen elders in de wereld.

Anderen lazen ook:  Regionale Energiestrategie

Iedereen over op biogas?

Kan iedereen zomaar overstappen op biogas of groen gas? Helaas niet. Op dit moment is er nog niet genoeg hiervan beschikbaar in Nederland. Biogas wordt nu voornamelijk gebruikt in de industrie en als brandstof voor auto’s. Het aandeel woningen dat biogas gebruikt, is nog vrij laag, maar groeit gestaag.

Groener Wonen nieuwsbrief