Wie een elektrische auto aanschaft, komt er al snel achter dat er nog meer bij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan een laadpaal, maar ook een laadpas. Maar hoe kies je er een?

Wie openbaar laadt, of zijn zakelijke en privéritten gescheiden wil houden, heeft zo’n laadpas nodig. Maar er zijn al snel tientallen aanbieders en soms zelfs verschillende opties per aanbieder. Hoe zit dat precies en hoe kom je erachter welke pas het meest geschikt is voor jou? Robbert Monteban, bestuurslid van de Vereniging Elektrische Rijders geeft antwoorden.

Laadstation

Hoe begin je?

Met abonnement of zonder? Groene stroom of niet? Starttarief of abonnementskosten? Het zijn zomaar wat vragen die bij je opkomen als je gaat nadenken over de aanschaf van een laadpas. En ga je dan op internet zoeken, dan zul je door de verschillende laadpaalbomen het bos niet meer zien. Want er zijn nogal wat aanbieders. En hoe begin je dan?

Robbert Monteban neemt ons mee in de zoektocht en daarvoor moeten we eerst terug naar de basis. “Het gros van de Nederlandse elektrische rijders laadt thuis op, maar steeds vaker maken we ook gebruik van publieke laadpalen. In Nederland zijn we koploper op het gebied van zowel kwaliteit als kwantiteit. Er is een complete infrastructuur gebouwd rondom laadpalen, met exploitanten en aanbieders. Je hebt daar in de meeste gevallen een laadpas voor nodig. We werken hier met serviceproviders die met elkaar een roaming contract hebben, vergelijk het met mobiele telefonie. Met jouw laadpas kun je wel bij de verschillende laadpalen terecht, dus met gebruik van één pas kan je je EV overal laden.”

Wanneer betaal je voor het laden?

Waar je bij een benzinestation vooraf, tijdens en na afloop direct weet wat je kwijt bent, is dat bij laden anders. “Je weet via apps wat de paal per kWh kost, maar kunt niet altijd precies weten wat jouw service provider (jouw laadpas) rekent. Dat hangt onder andere af van de opslagkosten die de laadpaalexploitant de aanbieder van jouw laadpas in rekening brengt. Ook zijn er pasaanbieders die een starttarief in rekening brengen nog voor er met laden gestart wordt. Een factuur krijg je pas aan het eind van de maand, wanneer het gehele bedrag in rekening wordt gebracht.” Hier dien je bij de keuze van jouw laadpas ook op te letten. Inmiddels is het aanbod van providers die de opslagkosten van laadpaalexploitanten niet meer doorbelasten groot.

Slim laden

Waarom een laadpas?

Wie zijn elektrische auto enkel privé gebruikt en zelden of nooit buiten de deur hoeft te laden, heeft misschien geen laadpas nodig, maar toch kom je als elektrische rijder al snel uit bij zo’n pasje. Je gebruikt de pas bij publieke laadpalen én als je de administratie tussen privé en zakelijk gebruik graag gescheiden houdt. Maar daar begint de zoektocht pas. Want er zijn tientallen aanbieders en zelfs binnen de verschillende aanbieders ook nog verschillende opties. Robbert Monteban legt uit dat het belangrijk is om van tevoren goed je huiswerk te doen. “Dat geldt niet alleen voor laadpassen, maar eigenlijk voor het gehele proces rondom de aanschaf van een elektrische auto”, benadrukt hij.

Anderen lazen ook:  Elektrisch rijden: Veel gestelde vragen over Fastned

“Breng in kaart wat je rijgedrag is en wat je wensen zijn. Hoeveel kilometers rijd je op dagelijkse basis? Hoe ver moet je rijden als je op vakantie gaat? Kun je thuis laden? Wil je vaker snelladen? Laad je veel in het buitenland?” Deze opsomming van vragen moet je jezelf volgens Monteban wel afvragen. Dit zodat je de juiste keuzes maakt en kiest voor een auto (en aanvullende zaken zoals een laadpaal en laadpas) die aansluit bij jouw wensen.

Laadpas kiezen elektrisch rijden

Hoe kies je een laadpas?

Je hebt een auto, een laadpaal en dan is het tijd voor een pas. Welke pas kies je? En kies je er één of kies je voor meerdere passen? Zo kan het bijvoorbeeld lonen om verschillende passen te gebruiken voor binnen- en buitenland (mits je vaak in het buitenland moet laden). Maarten Hachmang houdt zich al sinds 2016 bezig met de verschillende laadpassen en waar deze zich in onderscheiden. In zijn zoektocht naar antwoorden, vond hij nergens een compleet en transparant overzicht. Daarom besloot hij zelf te beginnen met een heldere en transparante vergelijkingssite. Op de website laadpastop10.nl vind je vrijwel alle aanbieders van laadpassen, de verschillende abonnementen en opties, en per optie waar deze aanbieder zich in onderscheidt.

“Eigenlijk is er niets zo persoonlijk als een laadpas”, vertelt Robbert Monteban. “Zo kun je de keuze volledig afstemmen op je eigen voorkeuren. Laad je vaak? Dan kan het slimmer zijn om te kiezen voor een abonnementsvorm waarbij geen sprake is van een starttarief per laadsessie. Daarom is het dus zo belangrijk om goed in kaart te brengen wat je rij- en laadgedrag is. Naast verschillende tarieven (per maand of per sessie), zijn er nog meer zaken waarin de passen zich onderscheiden. Zo moet je altijd checken waar de pas te gebruiken is (aanbieder en binnen- of buitenland), maar kun je ook denken aan zaken als 100% groene stroom”.

Op de vergelijkingssite vind je de gemiddelde prijs per 200 kWh, maar ook de unieke eigenschappen van elke aanbieder en optie. Zo lees je er onder andere dat aanbieder Greenchoice bij elke laadsessie een bedrag van vijf cent doneert aan Stichting LandschappenNL. Aanbieders stunten met acties en kortingen. Zo krijg je bij sommige een x-bedrag korting op het abonnement, bieden andere parkeertegoed aan en zijn er nog veel meer ‘voordeeltjes’.

“Vergelijk de verschillende aanbieders en leg ze naast jouw voorkeuren om zo te ontdekken welke pas, of passen, het meest geschikt is voor jou”, adviseert Robbert Monteban. “En een simpele tip: het merendeel van de mensen die vaak gebruik maken van een publieke laadpaal, doet dat steeds bij dezelfde paal, dicht bij huis. De pas die je daar de laagste kosten berekent, is waarschijnlijk de beste pas voor publiek laden. Daarnaast kun je kijken wat voor jou de beste snellaadpas of –app is.” De website laadpastop10.nl wordt frequent geüpdatet en bijgewerkt, het gros van de aanbieders wordt in de praktijk getest door elektrische rijders die hun data delen.

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 02 2022