Duurzaam leven in de winter is een uitdaging. Het is sneller donker en stukken kouder dan in de rest van het jaar. Ons leven speelt zich in de wintermaanden grotendeels binnenshuis af. Daardoor zetten we vaker de verwarming aan en laten we de lampen langer branden. Dat kost natuurlijk allemaal energie. Hoe kun je daar milieubewust mee omgaan? Is groene energie in de winter dé oplossing?
Voordelen van groene energie
Fossiele brandstoffen hebben nadelige effecten op het milieu. Kolen-, gas- en kerncentrales stoten veel CO2 uit, wat de atmosfeer vervuilt en bijdraagt aan de klimaatverandering. Groene energie wordt gewonnen uit duurzame, hernieuwbare bronnen zoals waterkracht, windenergie, zonne-energie en biomassa uit afvalstromen. Doordat groene stroom op een duurzame manier wordt opgewekt, is het veel beter voor het milieu.
Steeds meer mensen zien ook het belang van groene energie in. Je kunt je eigen groene stroom opwekken door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen.
Zelf groene energie in de winter opwekken
Maar hoe wek je groene energie in de winter op? Ook in de winter kun je energie opwekken met zonnepanelen. De werking van zonnepanelen is namelijk afhankelijk van het licht dat de zon afgeeft en niet van de warmte. Zelf groene energie in de winter opwekken kan dus prima. Je zal alleen relatief minder energie opwekken doordat er minder zonuren op een dag zijn.
Wek je te weinig groene energie in de winter op of kun je geen zonnepanelen laten plaatsen? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een groene energieleverancier.
Energie besparen
Naast te kiezen voor groene energie in de winter, kun je het milieu nog een handje helpen. Door minder energie te gebruiken, draag je ook al je steentje bij aan een beter klimaat. Zet de verwarming één graad lager, gebruik een slimme thermostaat en laat lampen niet onnodig branden. Dat zijn enkele praktische tips om energie te besparen. Wil je meer bespaartips? Lees dan ook:
Er staat in het artikel dat een kerncentrale veel CO2 uitstoot. Dit is feitelijk onjuist. Het kernafval kan als probleem gezien worden al is de hoeveelheid redelijk beperkt tov de opgewekte energie en kan dit goed opgeslagen worden.