Voor 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn van de Rijksoverheid. Daarom kijken we steeds vaker naar andere duurzamere bronnen. Een populaire manier om je huis warm te houden, is met een elektrische verwarming. We leggen je graag uit hoe elektrisch verwarmen werkt en waarom het een milieubewuste keuze is.
Wanneer je van het gas af wilt en wilt overstappen naar een elektrische verwarming, dan is het goed om vooraf te bedenken wat daarvoor nog nodig is in je huis. Een goede isolatie is hierbij essentieel. Hierdoor kun je jouw huis sneller warm krijgen én houden.
Hoe werkt een elektrische verwarming?
Er zijn diverse soorten elektrische verwarmingen. Ze hebben echter allemaal één ding gemeen: ze zijn voorzien van een verwarmingselement. Dit element zet elektrische stroom om in warmte. Het verschil in de soorten verwarmingen zit in de manier waarop de warmte uitgestoten wordt. Zo werkt een infraroodpaneel met straling en blaast een ventilatorkachel warme lucht uit.
Voordelen van elektrisch verwarmen
Een elektrische verwarming biedt je veel voordelen. Het is milieuvriendelijk doordat je geen gas gebruikt. Je hebt weinig onderhoud, het is veilig en je huis is snel verwarmd. Als je zonnepanelen op je dak hebt, kun je zelf je energie opwekken waardoor het nog voordeliger en duurzamer wordt om een elektrische verwarming te gebruiken.
Primaire verwarmingsmethode
Veel mensen denken bij een elektrische verwarming aan de kleine verplaatsbare kachels. Dat is natuurlijk ook een manier om met behulp van elektriciteit je huis te verwarmen, maar vaak zijn deze elektrische kachels alleen geschikt als bijverwarming. Bovendien verbruiken deze kachels veel stroom en zijn ze daardoor minder duurzaam.
Tegenwoordig zijn er veel meer soorten elektrische verwarming. Met een vast wandpaneel kun je een elektrische verwarming ook als hoofdverwarming gebruiken. Wanneer je het als hoofdverwarming wilt inzetten, is het goed om te kijken naar het vermogen en de mate van comfort die je wilt bereiken. Niet alle types zijn geschikt als hoofdverwarming.
Daarnaast zijn bepaalde soorten elektrische verwarming duurzamer dan andere. Bij sommige varianten heb je genoeg aan elektriciteit die je zelf opwekt via zonnepanelen, maar bij andere varianten heb je daarnaast ook nog elektriciteit uit het net nodig, omdat ze meer verbruiken. De meest energiezuinige manier van elektrisch verwarmen is met een warmtepomp.
Begrijp ik goed dat zodra de salderingsregeling va. 2023 wordt afgebouwd
onze zonnepanelen een “weggegooide investering dan is”…… ‘mits je een dure accu aanschaft?’
Ook zonder de salderingsregeling zien wij zonnepanelen nog als een goede investering. Je gebruikt schone energie en bent minder afhankelijk van het net. Het is wel verstandig om naar alternatieven voor het overschot aan opgewekte energie te kijken. Dan kun je jouw opgewekte energie zo efficiënt mogelijk zelf gebruiken. We hebben hier een aantal tips staan: https://groenerwonen.com/zonnepanelen-optimaal-gebruiken/
De laatste zin, daar ben ik het helemaal eens!
De rest van het verhaal daar kunnen de nodige kanttekeningen bij geplaatst worden.
Zelf verwarm ik twee B&B huisjes met infrarood panelen en ik heb 46 panelen op het dak liggen, het werkt prima en het is heerlijk om onder zo’n paneel in de straling te zitten, maar als je de stroom moet kopen dan is elektrisch verwarmen niet goedkoop!
Omdat ik nog kan salderen, kan ik het overschot van de opgewekte stroom in de winter gebruiken, maar als dat salderen stopt, dan moet ik in de donkere seizoenen ondanks mijn 46 panelen de stroom gewoon inkopen voor 23 cent per kw.
En welke manier van elektrisch verwarmen je ook kiest…, straalkachel, ventilator, infraroodpaneel, het principe is: Voor 1 kw stroom krijg je 1 kw warmte.
Bij een warmte pomp kan je in theorie 4 kw warmte krijgen voor 1 kw stroom, maar dat vraagt wel een flinke investering…
Dus het verhaal over verwarmen met stroom opgewekt door eigen zonnepanelen gaat alleen maar op zo lang er nog gesaldeerd kan worden en dat salderen wordt per 2023 afgebouwd.
Zonnepanelen leveren de meeste energie op momenten dat er niet verwarmd hoeft te worden, maar een airco kan er natuurlijk wel prima mee gevoed worden.