Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Maar wat als de aanschafprijs van een elektrische auto nog te hoog is voor je? Of als je auto nog niet zo oud is? Duurzaam rijden met een elektrische auto is dan nu misschien nog geen haalbare optie. In dat geval kun je wel de CO2-uitstoot van je auto verlagen. Met deze tips kun je ook met je benzine- of dieselauto duurzamer de weg op.

Deel je auto

Een auto staat gemiddeld 23 uur per dag stil. Het is daarom milieuvriendelijker om je auto te delen. Maak bijvoorbeeld afspraken met je buren. Er zijn in Nederland ook aanbieders te vinden waarbij je gebruik kan maken van deelauto’s. De bekendste zijn: SnappCarGreenwheelsWeGo en MyWheels.

Zie je het niet zitten om je auto uit te lenen? Kijk dan of je kan carpoolen. Zo kun je samen met bijvoorbeeld je collega duurzaam rijden naar je werk.

Duurzaam rijden is zuinig rijden

Hoeveel brandstof jouw auto verbruikt, is afhankelijk van de auto waarin je rijdt én je rijstijl. Door zuinig te rijden verbruik je minder brandstof en daarmee voorkom je veel uitstoot van CO2, stikstof en andere vervuilende stoffen. Met deze tips kun je zuiniger rijden:

  • Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling.
  • Rijd zoveel mogelijk een constante snelheid.
  • Zorg voor goed opgepompte banden. Pomp ze iedere twee maanden op.
  • Laat je auto vaker uitrollen.
  • Laad je auto niet te vol. Alle spullen die niet nodig hebt, kun je het beste thuislaten.
  • Ga bewust om met je airco. Gebruik deze alleen als je het nodig hebt.
  • Zet je motor uit als je wat langer stilstaat, zoals bij een spoorwegovergang of in een lange rij voor het stoplicht.

Plan je route vooraf

Check altijd even je route voordat je vertrekt, ook als je al weet hoe je moet rijden. Door een snelle check op Google Maps of vanAnaarBeter.nl kun je precies zien waar er files staan of werkzaamheden zijn. Zo weet je of je het beste jouw vertrouwde route kan pakken of een andere weg.

Anderen lazen ook:  Elektrisch rijden: Veel gestelde vragen over Fastned

Probeer waar je kan om afspraken buiten de deur voor of na de spits in te plannen. Doordat je dan beter kan doorrijden bespaar je niet alleen brandstof maar ook nog eens tijd. Is je afspraak op een voor jou onbekende locatie? Maak dan gebruik van een navigatiesysteem om de snelste route te volgen.

 

Nieuwsgierig hoe het is om in een elektrische auto te rijden? Lees de ervaringen van onze redacteur Janouk.

Groener Wonen nieuwsbrief