Een massief houten huis, kan dat? En is het dan slim om de houtkachel aan te steken? In beide gevallen is ‘ja’ het enige goede antwoord. Daarnaast is bouwen met hout ook nog eens super duurzaam. In Oisterwijk staat zo’n massief houten huis. Architect Bart Spee ontwierp het en woont er zelf. Een paar opvallende feiten: het huis stond binnen een week, bestaat uit 150 kuub hout en slaat daarmee 93.000 kg (!) CO2 op. Alles sluit naadloos op elkaar aan. En het open gevelsysteem zorgt voor een prettig binnenklimaat met zeer goede ventilatie. Kortom, het Speehuis is een van de meest circulaire en gezonde woningen van ons land.

Niet brandgevaarlijk

Van binnen is bijna alles van hout. De wanden, het plafond, de inbouwkasten, de trappen en ga zo maar door. Dat is toch enorm brandgevaarlijk? “Nee hoor, hout is zelfdovend en daarmee is massieve houtbouw een van de brandveiligste systemen”, weet Bart. Weer een heilig huisje omvergeworpen… Gelukkig blijft dit huis, en de toekomstige varianten hierop, wel even staan. Het is namelijk een toonbeeld van duurzaamheid. Daarom is er ook veel interesse voor deze bouwvorm, zoals vanuit de kantoren- en de hotelbranche.

Dát snijdt hout!

Helemaal nu het klimaat opwarmt is hout een veel aangenamer materiaal om mee te bouwen dan beton. Stenen en beton trekken warmte aan. Hout doet dat niet waardoor het binnenklimaat veel aangenamer is. Verder kun je met hout dampopen bouwen zodat je geen vochtproblemen krijgt. Daarnaast is houtbouw demontabel en heeft het een veel lagere CO2 uitstoot bij de productie in vergelijking met beton. Uiteraard haal je wel iets uit de natuur, maar dat kan de natuur weer zelf herstellen. Dat is tevens een van de belangrijkste FSC-principes. En hoe zit het dan met de fundering? Daar heb je inderdaad wel beton of iets dergelijks voor nodig.

Anderen lazen ook:  Tips van vakman Rob van den Berg

Binnenkijken

Wil je kijken hoe een massief houten huis er van binnen uitziet? En wil je meer lezen over het werk en woonhuis van Bart Spee? Bekijk dan het uitgebreide artikel op Buitenstate.nl. Dan lees je ook waarom er bloembakken van gemummificeerd gras in het Speehuis staan en hoe Bart met een lamp van rendiermos toetst of de luchtvochtigheid nog oké is.

 

Buitenstate B.V.

Hoofdstraat 155
5706 AL Helmond
info@buitenstate.nl
www.buitenstate.nl