Steeds meer mensen zijn duurzaam bezig. Wil je ook duurzaam bezig zijn of nog duurzamer worden? Lees dan in dit artikel hoe je jouw huis duurzamer kunt inrichten. Wat jouw budget ook is, er zijn altijd passende manieren om je huis duurzamer in te richten. Met een kleine verandering bespaar je namelijk al veel elektriciteit. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Soort verlichting

Je bent wellicht al bekend met de energie labels A t/m G, waarbij label A het meest energiezuinig is en label G het minst energiezuinig. Deze categorieën worden gebruikt voor woningen, maar ook voor verlichting. Bij de aanschaf voor verlichting kan je daarom het beste kiezen voor verlichting met een A label. Wil je een nog duurzamere keuze maken? Kies dan voor tuinverlichting op zonne-energie, zoals tuinspots. Een andere groot voordeel van verlichting op zonne-energie is dat je geen rekening hoeft te houden met stroompunten!

Goede isolatie

Door een slecht geïsoleerd huis verlies je veel warmte uit je huis. Hierdoor moet je meer stoken, waardoor je meer elektriciteit verbruikt. Heeft je woning een hoger energielabel? Dan is de kans groot dat je huis niet goed is geïsoleerd. Door te investeren in het goed laten isoleren in je huis, verdien je dit op lange termijn terug door een lagere energierekening. Je kunt onder andere je muur, dak en vloer laten isoleren. Ook met al kleine aanpassingen kan je jouw huis beter isoleren. Bij ramen en deuren zijn namelijk vaak kieren. Die kan je makkelijk en goedkoop isoleren met een tochtstrip. Heb je enkelzijdig glas? Dan is het best duur om dat te vervangen door dubbelglas. Je kunt dit ook isoleren door isolatiefolie aan te brengen op het raam. Bij sommige gemeentes kan je subsidies krijgen om je huis beter te laten isoleren. Dat scheelt weer geld!

duurzaam

Indeling van je huis

Waarschijnlijk verwacht je het niet, maar de indeling van je huis heeft ook invloed op de duurzaamheid van je huis. Het plaatsen van je bank voor je verwarming is bijvoorbeeld geen goed idee. Hierdoor verlies je veel warmte, doordat de warmte niet goed kan circuleren door je huis. Zorg daarom voor voldoende ruimte tussen je verwarming en bank of verplaats je bank. Met een groot tapijt of vloerkleed voorkom je niet alleen dat er veel warmte verloren gaat via de vloer, maar het voelt ook lekker warm voor je voeten. Zet daarnaast je gordijnen helemaal open als er zonlicht is. Sluit de gordijnen als het zonlicht weg is, zodat je zoveel mogelijk warmte in je huis krijgt en houdt.

Anderen lazen ook:  Verlaag je gasverbruik en energiekosten met deze 5 tips

Zonnepanelen zijn ook een duurzame optie. Schrik je van de prijs? Houd er dan rekening mee dat je gebruik kunt maken van subsidies.