Een herkenbaar probleem voor velen: de cv-ketel loopt op zijn eind en moet vervangen worden. Wat doe je? Ga je voor een all electric warmtepomp, een hybride warmtepomp of vervang je alleen je cv-ketel? We legden deze vraag voor aan Marcel van der Winden, productmanager warmtepompen van Vaillant.

Veel mensen blijken nog steeds voor een cv-ketel te kiezen, ondanks berichten dat we ‘van het gas af gaan’. “We hebben een heel goed jaar achter de rug als het gaat om cv-ketels”, beaamt Marcel van der Winden en hij verwacht dat de verkoop zeker tot 2030 nog gestaag door zal gaan. Wel kiezen steeds meer mensen voor de combinatie van een gasketel met een lucht-water warmtepomp, een hybridesysteem dat gebruik maakt van warme buitenlucht.

 

Marcel: “Als mensen toe zijn aan een nieuwe ketel, kunnen ze een van onze installateurs langs laten komen voor advies. De installateur kijkt welk systeem het meest geschikt is voor de woning. Uitgangspunt is dat het altijd behaaglijk warm moet zijn in huis, rond de 20 °C, ook als het buiten tien graden vriest. Het kan zijn dat we adviseren eerst de isolatie te verbeteren. Bij woningen die de afgelopen 20 jaar zijn gebouwd, is de isolatie vaak behoorlijk op orde en soms hebben mensen zelf ook al een en ander aangepakt.”

Marcel van der Winden

Geluidsoverlast

De aanleg van een all electric grondgebonden warmtepomp is wat ingrijpender dan het hybridesysteem, omdat er geboord moet worden. Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van bodemwarmte om huis en tapwater te verwarmen. In de ideale situatie wordt deze warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming op de begane grond. In de slaapkamers kunnen de radiatoren vaak blijven hangen. Voordeel is dat het systeem in de zomer kan koelen (de temperatuur wordt 3 tot 5 graden lager).

De lucht-water warmtepomp is wat eenvoudiger aan te leggen. Het imago van dit type pomp is wat twijfelachtig, omdat er veel verhalen in de media zijn geweest over geluidsoverlast van de buitenunit.  Marcel: “Mensen zijn bang voor klachten van buren, omdat het apparaat zoveel geluid zou maken dat mensen niet kunnen slapen. Dat valt echt erg mee. Onze apparaten zijn heel stil. Bovendien kun je kiezen voor een systeem dat nachtverlaging toepast en tussen 10 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends op laag vermogen draait, omdat er dan toch minder behoefte is aan verwarming en warm water.”

Anderen lazen ook:  Volledige warmtepomp

Lees ook: Warmtepomp: welke soort is geschikt voor jouw woning?

Slimme systemen

De techniek gaat hard en daar wordt slim gebruik van gemaakt. Bij de combinatie van een hybride warmtepomp met een gasketel kan het systeem zelf bepalen wat de meest voordelige manier van verwarmen is, afhankelijk van de energievraag en de energieprijs op dat moment. Het apparaat schakelt  zelfstandig over op gasverwarming via de cv-ketel of elektrisch verwarmen via de warmtepomp.

Marcel: “We leveren ook zonnepanelen en zonnecollectoren. Zonnecollectoren maken net als de warmtepomp en zonnepanelen ook gebruik van gratis energie. In dit geval wordt zonlicht gebruikt om water op te warmen. Die warmte wordt opgeslagen in een buffervat of boiler en kan later gebruikt worden om je huis te verwarmen of warm tapwater te maken. Als je gaat voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen en eventueel zonnecollectoren, kom je dicht in de buurt van een nul-op-de-meterwoning zonder energierekening.”

 

Wil je weten of je huis geschikt is voor een laagtemperatuurverwarming, zoals de warmtepomp of een of hybride-opstelling? Neem dan contact op met je installateur.

Lees ook: Subsidie warmtepomp

Groener Wonen nieuwsbrief