Er zijn verschillende typen warmtepompen, waaronder de hybride warmtepomp. Deze toegankelijke warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Hoe dit in zijn werk gaat en wanneer deze warmtepomp geschikt is, leggen we je graag uit.

Verschillende typen warmtepompen

Het verschil tussen de verschillende typen warmtepompen heeft vooral te maken met de bron die wordt gebruikt voor de warmte. Zo haalt de grond-waterwarmtepomp zijn warmte uit de grond en een lucht-luchtwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. De hybride warmtepomp onderscheidt zich het meeste van de andere warmtepompen, omdat hij samen kan werken met de cv-ketel. Hierdoor verlaagt hij je gasrekening aanzienlijk!

Hoe werkt de hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Dit is handig, omdat het zo altijd aangenaam warm is in huis. Op echt koude dagen, zoals wanneer het vriest, is het vermogen van de deze warmtepomp net niet voldoende en dan springt de cv-ketel automatisch bij. De hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Met deze warmte verwarmt hij het aanvoerwater dat door de radiatoren stroomt. Hiermee worden deze radiatoren opgewarmd en zo worden de ruimtes in je huis verwarmd. Deze aanvoertemperatuur ligt bij een pomp rond de 45-55 graden Celsius. Bij een cv-ketel is dit 60-80 graden Celsius. Door deze lagere temperatuur doet een warmtepomp er langer over om je huis te verwarmen. Om dit proces te versnellen, is het slim om vloer- of wandverwarming te installeren of speciale lagetemperatuurradiatoren (LT-radiatoren) aan te schaffen. Deze zijn groter dan de gebruikelijke radiatoren en zorgen daardoor voor een betere afgifte van warmte.

Binnenunit

De warmtepomp bestaat uit twee delen, een binnen- en een buitenunit. De binnenunit wordt bij de cv-ketel geplaatst. Hierbij wordt ook een thermostaat geïnstalleerd, zodat je de gewenste temperatuur kunt instellen.

koelingsunit warmtepomp

Buitenunit

De hybride warmtepomp werkt dus met een buitenunit. Dit is een kast die buiten het huis geplaatst wordt, het lijkt nog het meest op de buitenunit van een airconditioning. Deze kast kan bijvoorbeeld in de tuin of op het dak geplaatst worden. De buitenunit kan zorgen voor wat geluidshinder, maar dit kun je gemakkelijk zelf verhelpen. Wat je kunt doen om geluidsoverlast van je warmtepomp te voorkomen, leggen we je uit in het artikel ‘Geluidsoverlast warmtepomp voorkomen‘.

Anderen lazen ook:  8 tips om gas te besparen

Kosten en subsidie op hybride warmtepomp

De kosten van de warmtepomp hangen onder andere af van het merk, type en de installatie. Doorgaans kost de hybride warmtepomp tussen de 3500 en de 4500 euro. Tot 2021 kun je nog subsidie krijgen op de hybride warmtepomp. Je kunt een bedrag van zo’n 1500 tot 1800 euro terugkrijgen. Dit valt onder de ISDE-subsidie van de overheid. Dit staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie. Benieuwd waar jij aanspraak op kunt maken? Bekijk de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.

Wanneer een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een uitkomst voor iedereen die zijn gasrekening wil verlagen, maar niet volledig van het gas af wil of kan en dus geen volledige warmtepomp kan plaatsen. Dankzij het feit dat deze warmtepomp ondersteund wordt door een cv-ketel is het een goede optie voor huizen die niet optimaal geïsoleerd kunnen worden. Zo kun je in een wat ouder huis toch een warmtepomp plaatsen. Let op: ook de hybride warmtepomp stelt bepaalde eisen qua isolatiewaarden. Om erachter te komen of jouw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp, is het slim een expert in te schakelen. Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt hybride warmtepompen aan. Wanneer je via hen de warmtepomp aanschaft, word je in het hele proces bijgestaan door een expert. Zo komt er iemand langs om te kijken of je woning geschikt is en wordt ook de installatie door professionals gedaan.

Groener Wonen nieuwsbrief