Een van de drie verschillende soorten warmtepompen is een hybride warmtepomp. Deze werkt naast je cv-ketel en zorgt voor de verwarming van je woning. De ketel springt bij als het erg koud is en blijft het warm water verzorgen voor de radiatoren. De andere soorten zijn de volledige warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Met deze warmte verwarmt hij het aanvoerwater dat door de radiatoren stroomt. Hiermee worden deze radiatoren opgewarmd en zo worden de ruimtes in je huis verwarmd. Deze aanvoertemperatuur ligt bij een pomp rond de 45-55 graden Celsius. Bij een cv-ketel is dit 60-80 graden. Door deze lagere temperatuur doet een warmtepomp er langer over om je huis te verwarmen. Om dit proces te versnellen, is het slim om vloer- of wandverwarming te installeren of lagetemperatuurradiatoren (LT-radiatoren) aan te schaffen. Deze zijn groter dan de gebruikelijke radiator en warmen daardoor sneller op.

Doordat de hybride warmtepomp zijn warmte uit de buitenlucht haalt, is er een buiten-unit nodig. Dit apparaat lijkt op een airco en werkt met een ventilator. Nadeel hiervan is dat deze ventilator geluid maakt. Zet deze dus ergens neer waar jij, of je omgeving, er geen geluidsoverlast van ondervindt.

koelingsunit

Kosten en subsidies

Een hybride warmtepomp is dus te gebruiken in combinatie met je cv-ketel. Schaf je alleen een pomp aan dan kost dit tussen de 3600 en 4600 euro. De subsidie hiervoor is te verkrijgen tot het jaar 2021 en loopt van 1500 tot 1800 euro. Is ook je cv-ketel aan vervanging toe en wil je een pomp én een nieuwe ketel kopen, dan liggen de prijzen tussen de 4700 en 6700 euro. Deze prijzen zijn overigens inclusief btw en installatiekosten. De te verkrijgen subsidie blijft gelijk. Deze investering is wel terug te zien in een lagere energierekening. Door het gebruik van een hybride warmtepomp zijn je jaarlijkse gaskosten ongeveer 200 euro lager. (Cijfers Milieu Centraal)

besparen energie

Wanneer geschikt?

In een matig geïsoleerd huis kan een hybride warmtepomp al erg gunstig zijn. Dus als je woning al wel dubbelglas, spouwmuurisolatie en iets van wand- en dakisolatie heeft, kun je een pomp aanschaffen. De pomp vervangt namelijk over het algemeen je cv-ketel en deze springt alleen bij als het erg koud is. In een matig geïsoleerd huis zal de warmtepomp dus zeker zijn werk kunnen doen. Bij een slecht geïsoleerd huis ontsnapt echter zoveel warmte, dat de hybride warmtepomp hier niet tegenop kan boksen. Hierdoor zal je cv het grootste gedeelte van de tijd moeten bijspringen en heeft de pomp dus weinig zin.