December is de maand vol gezellige feesten. Daar horen natuurlijk ook cadeaus bij. Maar hoe kun je jouw cadeaus duurzaam inpakken? Wij geven je graag tips.

 

Cadeaus duurzaam inpakken zonder papier

Wil je jouw cadeaus duurzaam inpakken? Dan kun je het beste geen papier gebruiken. Maak gebruik van materialen die je al in huis hebt of neem eens een kijkje in de kringloopwinkel voor spullen die je kan gebruiken.  Met cadeaudoosjes of -tasjes kun je al eenvoudig jouw cadeau feestelijk inpakken. Heb je nog een leuke koekjestrommel liggen of een ander blikje? Ook dat kan je prima gebruiken. Wanneer je meerdere cadeautjes geeft, kun je ze ook samen inpakken. Geef je bijvoorbeeld een pyjama en een douchegel? Pak de douchegel dan in de pyjama in. Doe er een strik omheen en je hebt een feestelijke verpakking. Oude kleding of sjaals die je niet meer draagt, zijn prima als verpakking.

Weckfles cadeau inspiratie kerstmis

Heb je nog lege glazen potten staan? Doe er kleine cadeautjes in. Of gebruik de pot voor het cadeau zelf. Deel bijvoorbeeld jouw favoriete koekjesrecept. Stop alle ingrediënten die nodig zijn in een weckfles. Versier de fles met decoratie, zoals een stukje touw of strikje, en voeg een kaartje toe met het recept.

 

Duurzaam cadeaupapier

Je kan in plaats van een rol inpakpapier te kopen ook papier gebruiken dat je al in huis hebt. Gebruik bijvoorbeeld oude kranten of folders om je cadeaus in te pakken. Vind je dat wat saai? Versier je cadeau met natuurlijke decoratiematerialen uit de tuin en je hebt een mooie verpakking. Zijn jouw kinderen gek op kleuren? Laat ze een tekening maken en gebruik deze als inpakpapier. Zo maak je jouw cadeaus nog specialer.

kerstcadeautjes-maken-630

Toch traditioneel cadeaupapier gebruiken?

In Denemarken wordt alleen al met kerst maar liefst 800 ton cadeaupapier weggegooid. Om deze verspilling tegen te gaan, ontwikkelde de Deense papierwaren designstudio ViSSEVASSE herbruikbaar inpakpapier. Dit Everwrap-papier scheurt niet en vouwlijnen zijn onzichtbaar. Zo gaat een rol wel honderd jaar mee.

Anderen lazen ook:  WaterBear: de ‘groene’ streamingsdienst

Wil je liever even snel een rol cadeaupapier kopen in de winkel? Probeer dan te kiezen voor gerecycled papier of kies inpakpapier met de keurmerken FSC 100%, FSC Mix of PEFC. Cadeaupapier met deze keurmerken zijn gemaakt van houtvezels uit een duurzaam beheerd bos. Je kan ook bruin inpakpapier gebruiken, dat is ook milieuvriendelijker. Het heeft dan wel geen leuk printje, maar daar kan je zelf verandering in brengen. Pimp het papier door leuke decoraties toe te voegen of maak er tekeningen op.

Kerstcadeau duurzaam inpakken

 

Heb je zelf cadeaus gekregen die ingepakt zijn in cadeaupapier? Je mag het inpakpapier gewoon in de oud papierbak gooien. Dan kan het hergebruikt worden.

 

Bekijk ook:

Groener Wonen nieuwsbrief