December is een maand vol prachtige feesten en gezelligheid, maar vaak ook een maand vol drukke planningen. Vind jij het lastig om duurzame keuzes te maken tijdens de feestdagen? Geen nood, een duurzame kerst is eenvoudiger dan je denkt. Met deze tips kom je al een heel eind.

Duurzame kerstboom

Duurzame kerst - kerstboom

Welke kerstboom is nu het meest duurzaam? Een kunstboom kun je ieder jaar netjes opbergen en weer opnieuw opzetten. Ze zijn echter wel gemaakt van plastic. En wat gebeurt er mee als je ‘m weggooit? Het is lastig om een kunstboom te recyclen. Voor een echte kerstboom moet er vaak een boom gekapt worden. De boom kun je een aantal weken in huis laten staan, maar dan zullen de naalden eruit vallen. Na kerst worden deze bomen in de meeste gemeentes opgehaald en uiteindelijk verbrand. Dat is natuurlijk ook geen duurzaam proces. Toch verkiezen velen echte kerstbomen boven kunstbomen. Een kunstboom heeft natuurlijk ook niet dezelfde lekkere dennengeur. Voor wie toch graag een dennenboom in huis zet zijn er wel duurzame opties:

  • Adopteer een kerstboom. Ga naar een uitgiftepunt in jouw buurt en zoek de mooiste boom uit. Wanneer je jouw ideale kerstboom hebt gevonden betaal je de adoptieprijs en een kleine borg. Dit borgbedrag ontvang je terug wanneer je de boom in januari weer in goede conditie terugbrengt. Aan de adoptiebomen hangt een metalen penning met een nummer, hiermee kun je jouw boom registeren. Zo kun je ook het jaar erop genieten van jouw eigen duurzame kerstboom.
  • Een traditionele kerstboom maar dan anders. Met een miniatuur kerstboom heb je toch de sfeer van een boom maar dan met minder afval. Je kunt het boompje eenvoudig in 4 stappen maken. Bekijk het stappenplan op Tuinen.nl.

Miniatuur kerstboom

  • Verleng de levensduur van je kerstboom. Wil je een kerstboom die lang goed blijft, kies dan voor de Nordmann of de Douglas-spar. Deze soorten kosten vaak wel wat meer, maar hebben mooie volle takken en blijven langer mooi. Zet je boom niet te dicht bij een kachel of verwarming. Ook door vloerverwarming drogen ze sneller uit, dus plaats de boom eventueel op een onderstel of tafeltje. Vergeet ook niet om de boom voldoende water te geven. Een spar heeft een halve tot hele liter water per dag nodig. Weten wat je nog meer kunt doen om de levensduur van je boom te verlengen? Lees dan deze tips van Tuinseizoen. Bekijk ook de tips over de verzorging en aanschaf van een kerstboom van Tuinen.nl.
  • Hergebruik je boom. Gooi na kerstmis je boom niet zomaar weg, maar plant het in je tuin. Een kerstboom kan prima een tweede leven krijgen als tuinconifeer. Of bewaar de dennentakken om je planten buiten mee af te dekken wanneer het gaat vriezen.

 

Duurzame kerst? Hergebruik je versieringen

Kerstkrans maken

Een duurzame kerst hoeft niet moeilijk te zijn. Veel mensen maken met kerst al minstens één duurzame beslissing: het hergebruiken van je kerstversieringen. Haal de kerstballen, slingers en lampjes van zolder en gebruik ze dit jaar opnieuw in je boom. Is je lieve kat vorig jaar in de kerstboom gesprongen en heeft hij daarbij wat kerstballen laten sneuvelen? Of wil je toch een andere kleur in huis halen? Koop dan je nieuwe kerstversieringen in een kringloopwinkel, via een tweedehands webshop of leen ze van vrienden of familie. Heb je een vrije zondag? Maak dan eens je eigen kerstversieringen. Je kan eenvoudig je eigen decoraties maken met materialen uit je tuin. Zo kun je met de bessen, een lampionplant of sierappeltjes uit je tuin mooie kerstversieringen maken. Op Tuinseizoen lees je welke planten je kan gebruiken.

Kerstkrans maken met materialen uit eigen tuin

Daarnaast kun je ook eenvoudig je eigen kerstkrans maken. Gebruik een kant-en-klare basiskrans en vlecht er zelf twijgen in. Versier je kerstkrans met dennentakjes, bessen en kerstgroen. Wil je een echte eye-catcher voor in je boom? Maak je eigen kerstballen gevuld met mini kerststerren.

 

Kerstverlichting

Duurzaam kerst vieren

Ga voor LED-lampjes en wees spaarzaam

Als je denkt aan kerstmis, denk je aan kleurrijke lampjes en verlichte huizen. We weten natuurlijk allemaal dat deze lampjes veel energie gebruiken. Maar zonder licht heeft kerst niet dezelfde sfeer. Welke opties heb je dan voor een duurzame kerst? Allereerst is het slim om verstandig om te gaan met je energie. Ben je niet thuis? Schakel de verlichting dan uit en haal de stekkers uit het stopcontact. Zo voorkom je sluipverbruik en het is brandveiliger. Wees daarnaast spaarzaam met de lampjes die je ophangt. Is het echt nodig om je hele huis vol met kerstlampjes te hangen? Of is alleen de kerstboom voldoende? Kies bij het uitzoeken van je lampjes ook voor LED verlichting. Hierdoor bespaar je ook al een hoop energie. Wanneer je daarnaast thuis op de bank tv aan het kijken bent, geven de tv en je kerstlampjes in de boom waarschijnlijk al genoeg licht. Zet dus je gewone lampen uit om zo toch nog energie te besparen. Zo maak je het ook nog eens lekker knus en sfeervol in huis.

Kaarsen kan maar kies bewust

Geniet je in de decembermaanden daarnaast ook erg van kaarslicht? Helaas zijn kaarsen niet duurzaam. Vaak zijn kaarsen gemaakt van paraffine, wat een bijproduct is van de olieraffinage. Daarnaast komt er bij het verbranden van dit deel ongezonde stoffen vrij. Ook de standaardwaxinelichtjes zijn niet milieuvriendelijk. De aluminiumhouder gooi je na het opbranden weg. Het is daarom beter om waxinelichtjes zonder houder te kopen en de houder van uitgebrande lichtjes te gebruiken. Of zet ze in een glazen of RVS houder. In plaats van de reguliere kaarsen kun je soja kaarsen of raapzaadolie kaarsen gebruiken. Deze zijn gemaakt van plantaardige vetten en daardoor milieuvriendelijkere en gezondere optie.

 

Duurzame kerstcadeaus

Duurzame originele kerstcadeaus

Is het bij jouw thuis een traditie om met kerstmis cadeaus te geven? Probeer dan je keuze zo duurzaam mogelijk te maken. Het hoeft niet duur te zijn. In kringloopwinkels of via tweedehands websites kun je voor een kleine prijs leuke cadeaus shoppen. Wil je iets nieuws geven? Ga dan voor een praktisch cadeau of een duurzaam product. Of geef een beleving cadeau. Ga bijvoorbeeld samen naar een museum, naar de bioscoop of gezellig uiteten. Zo heb je een gezellige tijd samen en een duurzame kerst.

Geniet van een vegan kerstdiner

VGAN magazine kerst 2019

Een duurzame kerst betekent niet dat je diner saai hoeft te zijn. Ook met plantaardige recepten kun je een heerlijk diner op tafel zetten. In de kersteditie van V’GAN Lifestyle Magazine lees je feestelijke recepten voor je kerstdiner. Maak bijvoorbeeld heerlijke paddenstoel-linzenpakketjes, gevulde aubergine, feestelijke trifle en originele mocktails. Bestel het magazine online via Vipwinkel.nl.

 

Groener Wonen nieuwsbrief