In een zelfvoorzienend huis woon je duurzaam, fossielvrij en onafhankelijk. Het is nog een stap verder dan een energieneutraal huis. Ben je benieuwd hoe zo’n zelfvoorzienend huis in elkaar zit? We leggen het je uit.

Eigen energie opwekken

Een van de voorwaarden van een zelfvoorzienend huis, is dat je je eigen energie opwekt. Dat kun je doen door zonnepanelen. De opgewekte zonne-energie kun je gebruiken voor stroom in je huis. Om aardgasvrij te wonen, is er in veel zelfvoorzienende huizen een warmtepomp geïnstalleerd. De warmtepomp werkt op stroom en haalt energie uit de buitenlucht, de bodem of water. Met een warmtepomp kun je niet alleen je woning verwarmen, maar ook zorgen voor warm tapwater.

Energie opslaan

Doordat je zelfvoorzienend huis niet aangesloten is op een elektriciteitsnetwerk, is het handig om energie op te slaan voor later. Wanneer je zonnepanelen dan minder energie opwekken dan je eigenlijk nodig hebt, kun je deze reserve aanspreken. Met een thuisaccu kun je energie opslaan voor een paar dagen.

De kosten van zo’n thuisaccu zijn momenteel echter nog erg hoog. De verwachting is dat we in de toekomst door de afschaffing van de salderingsregeling vaker thuisaccu’s gaan gebruiken. Het aanbod zal waarschijnlijk groter worden en daarmee zal de prijs ook gaan dalen.

Volledig zelfvoorzienend huis

Zoals de naam al zegt, bij een zelfvoorzienend huis ben je volledig onafhankelijk. Dat betekent dat je niet alleen je eigen energie opwekt, maar ook dat je woning niet aangesloten is op het waternet of het riool. Je regelt alles zelfstandig en bent niet afhankelijk van derden. Je zult dus zelf ook een watervoorziening moeten regelen.

Je kunt bijvoorbeeld regenwater opvangen. Dat water kun je zelf zuiveren en gebruiken om mee te douchen. Zuiver drinkwater maak je bijvoorbeeld met een omgekeerde osmose-filter of destilleer je met een (elektrische) waterdestillator. Een omgekeerde osmose-filter zorgt ervoor dat water onder druk door een half doorlaten membraan gaat die alleen de watermoleculen doorlaat en overige stoffen eruit filter. Zo krijg je zeer zuiver water.

Anderen lazen ook:  Tiny Houses - Minder huis, meer leven

Omdat je toilet niet aangesloten is op een riool, kun je dus niet zomaar een toiletpot kopen in een sanitaire winkel. Je zal moeten kijken naar andere opties, zoals een composttoilet.

Zelfvoorzienend leven

Om nog meer zelfvoorzienend te zijn, kun je ook je eigen voedsel gaan verbouwen. Een moestuin beginnen is dan een logische eerste stap. Je kunt dan je eigen groenten en fruit verbouwen. Leer hoe je jouw oogst zo lang mogelijk goed houdt en kunt conserveren om het ook later nog te kunnen gebruiken.

Groener Wonen nieuwsbrief