In een elektrisch huis is je vraag naar stroom vanzelfsprekend hoger dan in een huis dat draait op aardgas. Een goedkope en duurzame manier om aan je energievraag te voldoen, is door zelf energie op te wekken. Maar hoe zet je die stroom efficiënt in? Een hulpmiddel dat je daarbij kan helpen is een thuisaccu. Je laadt de accu op met de zelf opgewekte stroom vanuit je zonnepanelen en bewaart de stroom tot een moment dat je deze nodig hebt. Wanneer je zonnepanelen minder stroom opwekken dan je nodig hebt, springt je thuisaccu bij en kun je toch stroom gebruiken.

Is een thuisaccu een slimme investering?

Wij vroegen aan Marcel Blaauw, oprichter van onafhankelijk adviesbureau Thuisaccu.com, of er betaalbare thuisbatterijen op de markt zijn die goed in staat zijn je zelf opgewekte energie op te slaan. Blaauw legt uit: “Er zijn zeker accu’s die goed in staat zijn om de opgewekte energie op te slaan. Diverse merken hebben hier al oplossingen voor. Maar op dit moment zijn ze nog aan de dure kant ten opzichte van de terugverdientijd. Per 1 kWh accucapaciteit opslag moet je ongeveer € 900 tot € 1.000 rekenen. 8 kWh opslag is dus al snel circa € 8.000. Met de huidige salderingsregeling is een accu op dit moment dus nog geen zinvolle investering wanneer je puur kijkt naar de terugverdientijd. Dit kan in de toekomst overigens snel veranderen, want de prijzen voor thuisaccu’s dalen en de salderingsregeling gaat in de toekomst veranderen.”

Hoeveel capaciteit heb ik nodig?

Een gemiddeld gezin van 4 personen verbruikt volgens het Nibud 3.840 kWh per jaar. Dat is zo’n 10,5 kWh per dag. Met 10 zonnepanelen op je dak wek je ongeveer 7 kWh per dag op. In de winter wek je minder energie op dan in de zomer. Wat voor capaciteit heb je dan nodig? Blaauw: “Ga je uit van een gemiddeld gebruik van 10 kWh per dag, dan moet je dit elke dag opwekken met je zonnepanelen. De vraag is alleen, hoeveel wek je per dag op in de winter ten opzichte van de zomer. En hoeveel dagen achter elkaar wek je te weinig op om je accu vol te laden? Als je in het ergste geval 10 dagen te weinig opwekt met je zonnepanelen, dan moet je dus 10 dagen x 10 kWh (je behoefte per dag) kunnen opslaan. Vergelijk dat met de kosten per kWh accucapaciteit, dan kan dat dus een hele dure aangelegenheid worden. Het is daarom goed om te kijken naar een ideale middenweg: Niet te groot, maar ook niet te klein. Vandaar dat we bij Thuisaccu.com met een speciaal rekenmodel kunnen bepalen wat de ‘ideale’ accucapaciteit is voor jouw stroombehoefte. Zo kunnen we je helpen om de meest financieel zinvolle investering in een thuisaccu te maken.”

Anderen lazen ook:  Energie besparen in de woonkamer

Komen er nog extra kosten bij als ik een thuisaccu koop?

Als je hebt besloten om een thuisaccu aan te schaffen, wat dan? Wat heb je nog meer nodig? “Wat je precies nodig hebt om een thuisaccu te gebruiken in je woning hangt af van wat er al aanwezig is. Heb je al zonnepanelen liggen, dan heb je de thuisaccu zelf nodig en een regelaar die het opladen van de accu bepaalt én ervoor zorgt dat de opgewekte stroom in het stroomnetwerk van de woning beschikbaar wordt gesteld. Sommige nieuwe (hybride) omvormers faciliteren dit al zelf, maar de meeste nog niet.”

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 04 2021

Groener Wonen nieuwsbrief