De Nederlandse aardgaskraan gaat dicht en daarom moeten we op zoek naar alternatieve bronnen. Biogas is zo’n alternatieve bron, maar je kunt ook kiezen voor bosgecompenseerd gas. Wat dat is, leggen we hieronder uit.

Verschillende soorten gas

We onderscheiden verschillende soorten gas. De bekendste is vooralsnog aardgas. Dit is een fossiele brandstof, die wordt gewonnen uit de bodem. Behalve dat dit een fossiele, en dus eindige brandstof is, is de winning van aardgas ook niet helemaal schoon. Daarom zijn er alternatieven. Een voorbeeld daarvan is biogas of groen gas. Ten slotte is er nog CO2-neutraal gas of bosgecompenseerd gas.

bosgecompenseerd gas

Groen gas of biogas

Biogas is een gas dat gemaakt wordt uit afvalproducten, zoals gft en mest. De werking van dit gas is hetzelfde als aardgas en kan aardgas dan ook vervangen. Biogas wordt gemaakt in speciale installaties, waarna het opgewaardeerd wordt tot groen gas, zodat het kan worden ingevoerd op het gasnetwerk. Hoe dit precies werkt, lees je in het artikel ‘biogas als duurzaam alternatief’.

Bosgecompenseerd gas

Misschien heb je wel eens gehoord van bosgecompenseerd gas, CO2-neutraal gas of klimaatgecompenseerd gas. Dit is geen gas dat groen geproduceerd wordt, maar bij dit principe wordt aardgasgebruik gecompenseerd door bomen aan te planten. Deze bomen nemen tijdens hun groei CO2 op en zo wordt als het ware de uitgestoten CO2 gecompenseerd of geneutraliseerd. Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt zijn klanten de optie om gas te compenseren. De leverancier investeert hiermee in bossen in Nederland, maar ook in landen als Oeganda, Tanzania en Peru.

Leuk weetje:  klanten van Greenchoice kunnen door middel van een spaarprogramma ook punten inzetten om beschadigd bos te herstellen en nieuw bos aan te planten. De leverancier noemt het hun Trouwe klantenbos.

 

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.