Wanneer je gaat schilderen, witten of latexen let er dan op dat de soort verf geschikt is voor de ondergrond die je wilt verven. Zo blijft het niet alleen langer mooi, maar zorg je ook voor de minste milieubelasting. Duurzaam verven is niet alleen een kwestie van kijken naar de ondergrond, maar ook naar de productie en het vervoer. We leggen je uit hoe jij milieuvriendelijk kan schilderen.

De productie en het transport hebben de grootste impact op het milieu bij muur- en plafondverf. Het maken van verf kost veel energie en ook het vervoeren van verf heeft een negatieve invloed op het klimaat. De grondstof die zorgt voor de kleur van verf, namelijk titaniumoxide, komt uit de mijnbouw. Hoe hoger de concentratie van deze stof in de verf zit, hoe belastender het is voor het milieu.

Waar let je op bij duurzaam verven?

Er zijn soorten verf die milieuvriendelijker zijn dan anderen. Verfproducten waarvan het bindmiddel gemaakt is van herwinbare grondstoffen, zoals lijnolie, hennep, soja, natuurharsen, waterglas voor mineraalverf (zand) en kalk zijn veel minder belastend dan bindmiddelen uit de petrochemische industrie. Helaas zijn er ook stoffen die niet herwinbaar zijn, maar niet schadelijke voor de gezondheid, zoals krijt, aarde en mineraalpigmenten, leem.

Duurzaam verven kun je het beste doen door minder vaak te verven en minder producten te gebruiken. Om ervoor te zorgen dat je minder vaak verf nodig hebt, kun je op de volgende zaken letten.

Duurzaam verven kinderkamer

Eigenschappen van de verf

Let goed op de eigenschappen van de verf en bekijk wat je nodig hebt voor de ruimte die je gaat schilderen. In de keuken of in een kinderkamer kun je het beste kiezen voor een schrobvaste verf, zodat je daar makkelijker kunt schoonmaken.

Zorg in een badkamer voor voldoende ventilatie. Dan heb je niet perse schimmelwerende verf nodig. Schimmelwerende verf is vaak niet gezond. Het beste kun je voor het schilderen in de badkamer een minerale verf of een kalkverf nemen.

Dekkingsgraad

Een goedkope verfpot uitzoeken in de winkel is aantrekkelijk voor je portemonnee, maar geen handige keuze. Deze verven dekken namelijk minder goed waardoor je meerdere lagen en dus meerdere potten nodig hebt. Duurzaam verven met een goede kwaliteit verf bespaart je uiteindelijk kosten doordat je minder nodig hebt.

Kijk voordat je de verfpot koopt op de verpakking. De vermelding ‘aantal m2 per liter’ verwijst naar de dekkingsgraad. Hoe meer oppervlak je kan schilderen per liter, hoe beter de verf dekt. Vooral bij nieuwbouwhuizen die nog niet eerder geverfd zijn of bij het overschilderen van een donkere kleur muur is het belangrijk om hierop te letten. Muren die nog niet eerder geverfd zijn, zuigen veel verf op. Donker geverfde muren zijn daarnaast moeilijk over te schilderen. Een goede dekkingsgraad voorkomt dat je talloze lagen nodig hebt om de verf te laten dekken.

Anderen lazen ook:  Luchtzuiverende kamerplanten

Ga je een zuigende ondergrond als een gipskartonplaat verven? Dan is het verstandig om deze voor te behandelen. Doe je dat niet, dan wordt het bindmiddel uit de verf getrokken waardoor deze niet goed kan hechten.

Duurzaam verven muur

Natuurverf

Wanneer je door de bouwmarkt loopt, heb je vast weleens natuurverf zien staan. Natuurverf is samengesteld uit hernieuwbare grondstoffen of mineralen waar een ruime hoeveelheid van beschikbaar is. Het is daardoor iets duurzamer dan normale verf. De belasting voor het milieu is op de grondstoffen na hetzelfde als bij normale verf.

Natuurverf biedt je geweldige decoratieve mogelijkheden. Zo is de nieuwe minerale muurverf Farnovo voor binnen van Natuurlijk Kleurrijk damp-open en heeft het de schrobvast- en dekkingsgraad klasse 1. Je hebt geen primer nodig en je kunt over oude verflagen heen schilderen. Mooi, veilig en beter voor het milieu. De minerale muurverf en andere natuurverven zijn online te bestellen via Natuurverfwebshop.nl.

Natuurlijk Kleurrijk natuurverf muurverf

Tijdens het verven

Duurzaam verven betekent ook zo min mogelijk milieubelasting veroorzaken tijdens het schilderen. Spoel daarom je kwasten niet uit onder de kraan als je een verf op waterbasis kiest met een synthetisch bindmiddel als acrylaat. Gebruik je wateroplosbare verf? Resten van deze verf mogen ook niet weggespoeld worden onder de kraan. Wanneer je de kwast nog een keer wilt gebruiken voor een nieuwe laag, dan kun je deze het beste bewaren in wat water. Gebruik je oplosmiddelhoudende verf? Doe je verfmaterialen dan in een plastic zak en leg deze in de vriezer.

Duurzaam verven verfkwasten

Tijdens het verven is het daarnaast belangrijk om goed te ventileren. Zet daarom tijdens het schilderen een extra raam open en laat deze ook na het schilderen nog even open staan.

Bijna alle soorten verf bevatten schadelijke stoffen, behalve een aantal natuurverven. Bij natuurverven staan altijd de ingrediƫnten vermeld. Ook kun je kijken op de veiligheidsbladen in hoeverre een verf schadelijk is voor de gezondheid. De reguliere watergedragen verven zijn schadelijk voor de gezondheid in de verwerking, maar ook blijven de stoffen altijd uitdampen zonder dat je dat ruikt. Jarenlang werd beweerd dat water gedragen verven minder schadelijk zijn, maar dat is niet het geval.

Klaar met schilderen?

Ben je klaar met schilderen? Natuurverf mag je uitspoelen, maar lees altijd even de instructies op het veiligheidsblad. Andere verven mag je niet uitspoelen. Gooi je kwasten en roller weg bij het huisafval. Spoel ze niet uit onder de kraan, want dan komt de verf in het riool. Weggooien is in dit geval minder milieubelastend dan wegspoelen.

Heb je lege potten en emmers? Deze mogen ook bij het huisvuil. Heb je vloeibare resten en voorstrijkmiddelen over? Deze kun je apart inleveren bij het Klein Chemisch Afval.

Natuurverf webshop