Een vakman in hart en nieren, dat is Rob van den Berg. Als monteur bij Feenstra komt hij vaak bij mensen over de vloer. Niet alleen om technische zaken uit te voeren, maar ook om advies te geven. Klanten stellen hem regelmatig vragen hoe ze op een veilige en zuinige manier hun energie kunnen gebruiken. Daarom geeft Rob deze keer advies over vijf duurzame dilemma’s.

Zet ik mijn verwarming ’s nachts uit of niet?

Een van de vaakst voorkomende duurzame dilemma’s in de winter is toch wel wat je het beste ’s nachts kan doen met je verwarming. Het is niet aan te raden om de verwarming in de nacht helemaal uit te zetten. Het kost ’s ochtends dan veel energie om hem weer aan het werk te krijgen. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, kun je de verwarming ’s nachts het beste op 15 graden zetten en bij vloerverwarming zelfs op 18 graden. Heb je een oud en tochtig huis? Dan kun je hem beter wel nog een paar graden extra omlaag zetten.

Trekt mijn ventilatiesysteem warmte uit mijn woning?

Het is inderdaad zo dat reguliere ventilatiesystemen (geen warmteterugwin) warme lucht naar buiten afvoeren. Hiervoor krijg je echter droge lucht in de woning terug. Droge lucht is makkelijker om te verwarmen dan vochtige lucht. Het is wel belangrijk dat je naast het afvoeren van lucht ook weer schone lucht in je woning haalt. Zorg dus voor een goede ventilatie en laat ook in de winter je ventilatiesysteem gewoon aan staan. Het is overigens een fabel dat ventilatiesystemen alleen maar extra stroom kosten. Nieuwe ventilatiemotoren verbruiken namelijk nauwelijks energie.

Ik wil heerlijk opwarmen onder mijn regendouche, kan mijn cv-ketel dat wel aan?

Waarschijnlijk weet je al wel dat het opwarmen van douchewater veel energie kost. Zo’n 80 procent van het warm water in huis wordt gebruikt in de douche. Uit een gewone, traditionele douchekop komt ongeveer 10 liter water per minuut. Maar bij een regendouche stroomt er in een minuut al gauw 20 tot 25 liter naar beneden. Niet erg duurzaam dus, maar het levert nog een probleem op. Niet iedere combi-cv-ketel heeft voldoende capaciteit om zulke hoeveelheden water te verwarmen. Mijn tip is daarom: Ga je een regendouche aanschaffen, check dan éérst of je
cv-ketel genoeg water kan verwarmen. Kan jouw cv-ketel de watervraag van de regendouche niet aan, dan heb je verschillende mogelijkheden: een cv-ketel met een grotere capaciteit, een aparte boiler voor de douche of toch maar kiezen voor een traditionele of waterbesparende douchekop.

Anderen lazen ook:  Column Adriaan Pietersma: Waarom wachten met verduurzamen?

Is onderhoud echt noodzakelijk?

Een defect in je verwarming- of warmwaterapparatuur, zoals een kachel, open haard, geiser, cv- of combiketel, of de afvoer daarvan, zorgt voor onnodige verspilling van energie en kan bovendien leiden tot een koolmonoxidelek. Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding van aardgas, hout of benzine. Het gevaar is dat je dit gas niet ruikt of proeft, maar het wel dodelijk kan zijn. Laat daarom regelmatig je cv-ketel controleren. Dat is veiliger én een goed werkende cv-ketel bespaart je geld.

Een vakman controleert de afstelling van de ketel, checkt de rookgasafvoer en zorgt voor goed onderhoud. Overigens kan niet alleen de verwarming leiden tot een koolmonoxidevergiftiging. Ook een brand, een verstopte schoorsteen of binnen in je woning barbecueën kan de oorzaak zijn. Het is daarom áltijd verstandig om een koolmonoxidemelder te plaatsen. Gelukkig is met de veiligere concentrische rookgasafvoer, die wij tegenwoordig bij alle nieuwe cv-ketels plaatsen, de kans op koolmonoxidevergiftiging minimaal.

Laat je cv-ketel niet onnodig aanslaan

Laat je jouw mengkraan in de badkamer of keuken weleens halverwege tussen warm en koud staan? Dan vraagt je kraan de volgende keer om zowel koud als warm water, waardoor je cv-ketel aanslaat. Let er daarom op dat je de mengkranen echt op koud zet. Dan slaat je cv-ketel niet onnodig aan en bespaar je aardig wat energiekosten op jaarbasis.