Een vakman in hart en nieren, dat is Rob van den Berg. Als monteur bij Feenstra komt hij vaak bij mensen over de vloer. Niet alleen om technische zaken uit te voeren, maar ook om advies te geven. Afgelopen winter zag Rob dat veel mensen maatregelen namen om te bezuinigen op hun energieverbruik. Meestal pakte dat goed uit maar niet altijd. Rob helpt je daarom graag op weg met deze tips.

Zand op zonnepanelen

Aan het begin van de zomer wek je vaak de meeste zonne-energie op. Echter is de eerstvolgende regenbui in Nederland nooit ver weg. Na zo’n regenbui kan het soms gebeuren dat er een laagje zand op de straten, auto’s en tuinmeubelen terechtkomt. Dit zand kan zelfs helemaal uit de Sahara komen. De tuinstoelen kun je makkelijk zelf schoonmaken, maar hoe zit het met zand op je zonnepanelen? Als er zand op je zonnepanelen ligt dan zullen de panelen waarschijnlijk iets minder presteren. Toch hoef je je daar geen zorgen om te maken, want een Hollandse regenbui laat, zoals ik al zei, niet lang op zich wachten. Zodra het nog een keer regent zijn je zonnepanelen brandschoon. Wil je jouw zonnepanelen toch laten reinigen, omdat er zand, vuil of vogelpoep op ligt? Klim dan vooral niet zelf het dak op. Laat deze klus over aan een gespecialiseerd bedrijf. Overweeg daarbij wel of het de kosten waard is, misschien kun je net zo goed wachten volgende regenbui.

Koolmonoxide

We hopen natuurlijk op een stralende zomer, maar in Nederland weet je het maar nooit. De verwarming zul je hopelijk niet veel nodig hebben, maar warm water gebruik je altijd. De cv-ketel is dus ook altijd actief. Alhoewel de kans op koolmonoxide bij een goed onderhouden cv-ketel erg klein is, moet je ook in de zomer rekening houden met koolmonoxide. Vanaf 1 april 2023 is in Nederland de Gasketelwet van kracht. Dit houdt in dat een monteur je cv-ketel na installatie, reparatie of onderhoud alleen in bedrijf mag stellen als hij of zij, en het bedrijf waar de monteur werkt, gecertificeerd is. Als bewoner ben je strafbaar als je iemand zonder certificaat je cv-ketel in bedrijf laat stellen. Deze wet moet ervoor zorgen dat er minder ongelukken gebeuren met koolmonoxide. De zomer is de beste tijd om je cv-ketel te laten vervangen. In het najaar hebben monteurs het namelijk drukker dan in de zomer. En je wilt bij de eerste koude dagen in het najaar niet lang op een monteur hoeven wachten. Als laatste tip wil ik je toch echt meegeven een koolmonoxidemelder te plaatsen. Koolmonoxide kun je niet ruiken, proeven of zien. Dat maakt het tot een echte sluipmoordenaar. Hoewel rookmelders inmiddels verplicht zijn in huis, zijn koolmonoxidemelders dat nog niet, maar je zet je leven toch niet op het spel voor een paar tientjes?

Anderen lazen ook:  Welke energiebronnen zijn er?

Ventileren in de zomer

Op een warme zomerdag wil je het liefst een koel huis met frisse lucht. Houd daarom overdag de ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten en houd de zon buiten. Ventileren is wel altijd belangrijk. Op warme dagen is het beste moment om dit te doen zodra de zon onder is en de temperaturen buiten weer iets gedaald zijn. Ik raad je aan om juist dan even ramen en deuren open te zetten, en zet ook de ventilatieroosters weer open, mocht je die dicht hebben gezet. Zo komt er frisse lucht binnen en door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten ontstaat er een natuurlijke trek. Heb je een warmteterugwin-installatie met een bypass? Schakel de bypass gedurende de zomermaanden in. Dit zorgt ervoor dat de binnenkomende lucht niet wordt opgewarmd. Schakel in de zomer en winter de warmteterugwin-installatie overigens niet uit, want dat veroorzaakt weer vochtproblemen.

Koudere temperaturen

Je zult de verwarming niet snel aanzetten in de zomer, maar het kan zijn dat er een paar koude dagen tussen zitten. In de zomer wil je het huis niet hoeven verwarmen. Je kunt daarom het beste accepteren dat het even iets kouder is, want de temperatuur zal vanzelf weer stijgen. Alleen als er een langere periode is van lagere temperaturen, zou je iets kunnen bijstoken. Schrik dan niet wanneer de radiatoren niet opwarmen. Soms voelt het in huis namelijk koeler aan dan het in werkelijkheid is. Heb je het idee dat jouw kamerthermostaat afwijkt? Dan kun je dit natuurlijk altijd zelf met een losse thermometer checken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Feenstra