Het kostenplaatje is voor velen een drempel bij de aanschaf van een warmtepomp. Zonde, want de warmtepomp levert je uiteindelijk een besparing op je maandelijkse kosten op én hij is beter voor het milieu. Gelukkig zijn er regelingen en initiatieven die de kosten van een warmtepomp iets naar beneden drukken.

Subsidies, aanschaf via de werkgever, duurzaamheidsleningen, noem maar op. Er zijn allerlei regelingen en initiatieven die het aantrekkelijker maken om een warmtepomp aan te schaffen, omdat ze de investering die je zelf moet doen iets minder groot maken. Frank Agterberg is voorzitter van Vereniging Warmtepompen, de branchevereniging die leveranciers uit deze sector verenigt. Als geen ander ziet hij wat er in het veld speelt.

Stijgende vraag naar warmtepompen

De vraag naar warmtepompen is groter dan ooit, zo vertelt Frank ons. “Het gaat harder dan gedacht en we liggen op schema voor de doelen die demissionair minister De Jonge heeft gesteld. In de eerste helft van 2023 zijn er al 80% meer warmtepompen geleverd dan in diezelfde periode een jaar daarvoor.” Dat de vraag zo groot is, is voor de branche heel positief. Toch zijn er een paar hindernissen te nemen die groei op dit moment nog afremmen. Eén daarvan is dat het elektriciteitsnet uitgebreid zal moeten worden. Een andere hobbel is de capaciteit van installateurs. “Er zijn momenteel nog te weinig warmtepompmonteurs. Als de capaciteit uitgebreid wordt en de routine erin zit, zal het installeren van warmtepompen nog veel sneller gebeuren.”

ISDE-subsidie

Die groei is eigenlijk al waarneembaar sinds 2016, toen de subsidieregeling voor warmtepompen van de overheid inging. Het gaat hier om de ISDE-subsidie. “Voor die tijd waren het de echte ‘koplopers’, die vanwege milieuoverwegingen de warmtepomp installeerden, maar sinds die regeling zien we een enorme toename aan afnemers bij het ‘grote publiek”, zo vertelt Frank. Ook nu is deze regeling nog geldig. Je krijgt minimaal 500 euro subsidie op de aanschaf van een warmtepomp, afhankelijk van welk type je kiest.

Via de hypotheek

Ook zijn er veel hypotheekverstrekkers die je een gunstige lening willen aanbieden als je in een warmtepomp wilt investeren. “Dit is voor hen ook aantrekkelijk, je investeert immers in de waarde van je huis”, vertelt Frank. Je kunt dan vaak tegen een gunstig tarief lenen. Ook kun je daarna mogelijk de hypotheek verlagen. Het kan dus lonen om eens met je hypotheekverstrekker om de tafel te gaan zitten en de mogelijkheden te bespreken.

Anderen lazen ook:  De bodem als warmtebron

warmtepomp buiten unit

Fietsplan voor warmtepompen

Een ander, minder bekend concept, is het Nationale Hybride Warmtepompenplan. Dit plan en de mensen erachter staat ook wel bekend als het HAAS-concept (Heating As A Service). Wellicht ken je het fietsplan of het pc-privéproject van vroeger nog? De mensen achter dit project hebben nu ook een dergelijk project voor warmtepompen opgetuigd. Het plan werkt samen met verschillende bekende partners als Remeha, Daikin, Vailliant en voor het financiële plaatje met EY en de ABN AMRO bank.

Frank legt uit hoe het werkt: “Deze regeling valt onder de fiscale werkkostenregeling waarmee uiteindelijk het toepasselijke bedrag bepaald wordt – er zit een belastingtechnisch maximum aan. De regeling kan gecombineerd worden met de ISDE-subsidie. Het komt neer op een bruto-netto regeling precies zoals het ‘fietsenplan’. Er zijn eigenlijk twee opties. Bij optie één schaft de klant/werknemer een warmtepomp aan en declareert de factuur bij zijn werkgever die deze fiscaal verwerkt in de loonadministratie. De tweede optie is financiering middels een ‘Energiebespaarlening’ van de overheid, waarbij de werkgever het netto deel in termijnen verrekent met het salaris.”

Het loopt dus via de werkgever, maar het kost de werkgever niets. Je moet wel weten of je werkgever mee wil werken aan het plan. Voor meer informatie kun je terecht op de website hwpplan.nl

Positieve stimulering van aanschaf warmtepomp

Volgens Frank is het positief dat het aanschaffen van een warmtepomp op deze manieren gestimuleerd wordt. “Voor velen is de aanschaf een probleem. Niet iedereen kan dit bedrag in één keer ophoesten. Zonder subsidies en andere regelingen was de warmtepomp vroeger een luxeproduct. Juist mensen die al moeite hebben om de rekening te betalen, konden deze investering voorheen niet doen. Terwijl zij er wel bij gebaat zouden zijn. Door financiële voordelen aan te bieden, wordt de drempel voor hen lager om toch een warmtepomp aan te schaffen. Zo hoef je niet meer per se van te voren over een groot geldbedrag te beschikken en wordt de warmtepomp een aantrekkelijke oplossing om de energierekening te verlagen met een investering die zichzelf terugverdient.”