Lezeres Myrthe Simons vraagt zich af of zonnepanelen nog aantrekkelijk zijn om deze aan te schaffen nu de salderingsregeling in de toekomst zal worden afgebouwd.

Lezersvragen

Subsidies, regelingen, waarden en nog meer begrippen. Wie in de wereld van verduurzaming duikt, krijgt te maken met veel informatie. Het kan nog wel eens gaan duizelen en wat vragen oproepen. Elke editie zoeken we het antwoord op zo’n vraag die bij een lezer leeft.

De vraag

In editie 2 stelt lezeres Myrthe Simons de vraag. Zij is geïnteresseerd in de mogelijkheid om met zonnepanelen op het dak van haar woning zelf energie op te wekken. Ze vraagt zich echter af: ‘Zijn zonnepanelen nog wel aantrekkelijk om als particulier aan te schaffen nu de salderingsregeling vanaf 1 januari 2023 wordt afgebouwd tot nul?’

Het antwoord

expert zonnepanelen Romano Hagen, Fiscaal Jurist bij De Centrale BTW Teruggave geeft antwoord op haar vraag:

Afbouw saldering na 2023, zijn zonnepanelen nog aantrekkelijk om te kopen?

Een heel goede vraag, en fijn dat ik de mogelijkheid krijg om een goed antwoord te geven. Het verminderen van de salderingsregeling heeft namelijk veel minder effect dan snel kan worden gedacht. Hierna wordt dat uitgelegd.

Het duurt nog lang

De afbouw gaat pas in 2023 in. Bovendien duurt de afbouw 9 jaar dus het duurt nog meer dan 12 jaar voordat de afbouw volledig heeft plaatsgevonden. Daarom zijn zonnepanelen nog aantrekkelijk om een mooi rendement te behalen.

Afbouw is alleen voor teruggeleverde energie

De afbouw heeft alleen invloed op de teruggeleverde energie. Alle energie die tijdens de opwek direct zelf wordt verbruikt (of opgeslagen), hoeft niet van de energiemaatschappij te worden gekocht. Ook al zou de saldering afgebouwd zijn, dan blijft de besparing voor de energie die niet gekocht hoeft te worden, de volledige energieprijs. Landelijk gemiddeld wordt ongeveer 35% van de opgewekte energie direct zelf verbruikt. Voor dit deel heeft de afbouw van de salderingsregeling dus geen effect.

Anderen lazen ook:  Grootste pieken in zonne-energie op bewolkte dagen

Slechts voor een deel van de energieprijs

Om dit goed uit te kunnen leggen, eerst iets over salderen. Salderen betekent dat voor de teruggeleverde energie hetzelfde bedrag wordt gekregen als dat er voor wordt betaald. De energieprijs is opgebouwd uit 4 elementen.

Energieprijs€ 0,060
Energiebelasting€ 0,099
ODE€ 0,019
BTW€ 0,037
€ 0,215

 

Voor de energie die wordt teruggeleverd zal nog steeds een vergoeding worden gekregen voor de energieprijs en de BTW daarover. Sterker nog, energiemaatschappijen zullen waarschijnlijk voor een goede prijs gaan concurreren om de klant te binden. Alleen voor het deel van de Energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie) zal de saldering afgebouwd worden.

Bovendien zal de energieprijs mogelijk sterk kunnen stijgen de komende 12 jaar. Dat betekent dat de vergoeding voor de energie aan de ene kant daalt, maar aan de andere kant stijgt.

 

Dit artikel komt uit Groener Wonen editie 2. Deze is te verkrijgen via de Vipwinkel.