Nederland is een echt waterland en dat heeft niet alleen te maken met onze kust, de vele kanalen, plassen, meren en rivieren. Ook ons drinkwater staat er om bekend dat het van goede kwaliteit is. We vergeten hierdoor wel eens dat schoon water energie kost. Met de droogtes die ook dit jaar weer ons land teisteren, is water besparen noodzakelijk.

Per dag verbruikt een Nederlander gemiddeld 120 liter water. Dit gebruiken we natuurlijk niet alleen om te drinken, maar ook om mee te douchen en te wassen. De rest wordt door het toilet gespoeld, we gebruiken het in de tuin of om mee te koken.

Stijgende waterconsumptie door thuiswerken

Nu we massaal thuis zitten wordt water besparen steeds belangrijker. “Er is echt nood aan de man want we verbruiken veel te veel water. In de maand maart hebben we volgens drinkwaterbedrijf Vitens met z’n allen een miljard liter water extra verbruikt. Dat is ten opzichte van vorig jaar een stijging van ongeveer 7 procent. Dat is echt hartstikke veel! Bovendien is de droge periode weer gestart, terwijl de waterconsumptie omhoog is gegaan.”

Volgens Daniel kan een huishouden tot wel 75 procent op waterverbruik besparen. Niet alleen met een ander toilet, maar door in zijn geheel water te besparen. Dat betekent dat je niet alleen in huis kunt minderen, maar ook in de tuin.

Klimaatbewust omgaan met water

Het veranderende klimaat brengt veel hevige stortbuien en droge periodes met zich mee. Dat regenwater belandt vervolgens in het riool en we doen er verder niets meer mee. Dat is zonde. Hemelwater kun je goed hergebruiken om bijvoorbeeld de tuin mee te besproeien of het toilet mee door te spoelen. Op die manier kun je veel water besparen. Maar, dan moet je het wel eerst kunnen filteren en opvangen.

Daarom biedt Rawinso verschillende producten aan om hemelwater op te vangen, te filteren, te transporteren, te infiltreren en te hergebruiken. “We moeten ons land namelijk waterrobuuster en klimaatbestendiger inrichten”, vertelt Rutger Westerik, accountmanager bij Rawinso. “En al dat regenwater valt maar naar beneden en loopt weg. Dan heb je er niets meer aan. Daarom kun je het beter opvangen en in drogere periodes opnieuw gebruiken. Daar krijg je ook weer een groenere tuin van met meer leven erin.”

Anderen lazen ook:  Hoe duurzaam is cacao?

Je kunt hemelwater natuurlijk niet zomaar gebruiken. Dit moet eerst opgevangen worden via een dakgoot, een regenpijp en een regenton en dan kan het naar een watertank. “Om dit water schoner in die tank te krijgen, hebben wij bijvoorbeeld bladscheiders, filters en zandvangputten. Wil je het water bijvoorbeeld gebruiken om de tuin mee te sproeien dan moet er geen zand in zitten waardoor je sproeier verstopt raakt. Bovendien komt er in de tank allemaal troep te zitten als je dat niet vooraf eruit filtert”, vertelt Rutger.

Duurzame tuin pad

Water besparen

Een andere optie die Rutger noemt is het infiltreren van water in de grond. “Hierbij gaat het water weer via de dakgoot en de regenpijp naar beneden en dan wordt de ergste troep eruit gefilterd. Vervolgens gaat het naar een klein zandputje toe om het kleine vuil eruit te halen. Wanneer dat is gebeurd, loopt het door naar een infiltratietrap; dat is eigenlijk een grote kunststof krat. Afhankelijk van de grootte kan daar 250 tot 1200 liter water in.”

Rutger is zich ervan bewust dat dit klinkt als een grote hoeveelheid, maar we moeten ons niet vergissen: “Een gemiddeld dak van een Nederlands huis is 60 vierkante meter. Per jaar valt er gemiddeld 846 milliliter water in Nederland. Als je gaat rekenen dan kom je al op ongeveer 50.000 liter water per jaar dat over je dak heen loopt!” Daarmee kunnen we enorm veel water besparen.

Wanneer het water in die grote krat zit, kan het langzaam verspreid worden in de grond. Hierdoor blijft de grond ook vochtig in droge periodes. Een vochtige bodem zorgt niet alleen voor een gezonde grond, maar het biedt ook extra verkoeling in de zomer. Het is dan ook niet aan te raden om alleen maar tegels in de tuin te hebben. Het scheelt wel veel onderhoud, maar het zorgt voor extra hitte wanneer je in de tuin zit.

Dit artikel komt uit Groener Wonen magazine 02 2020. Meer tips hoe je water kan besparen? Bestel het Groener Wonen magazine online via Vipwinkel.nl.