Instant happiness: op de markt een mooie bos uitzoeken voor op tafel of je huis opfleuren met een kamerplant maatje XXL. Dat snijbloemen en kamerplanten niet allemaal even duurzaam zijn opgekweekt, daar staan we maar zelden bij stil. Groen is altijd goed toch? Helaas niet. Margo Togni zocht het uit en schreef er het boek The Good Plant over.

Margo Togni werkt als grafisch ontwerper en auteur, maar eigenlijk is ze opgeleid tot bloemist. “Zo ben ik ook bij het onderwerp van mijn nieuwe boek The Good Plant gekomen. Thuis ben ik heel actief met duurzaamheid bezig door bijvoorbeeld het afval goed te scheiden. Maar het duurde even voordat ik me ervan bewust werd dat duurzaamheid ook in mijn bijbaan in een bloemisterij een rol speelt. Ik werk dan wel met bloemen en planten, maar dat wil niet per definitie zeggen dat het groen ook duurzaam is. Zo viel het me op dat we, elke keer als er een vracht binnenkomt, heel veel plastic weggooien.”

Complexe wereld

Margo legt uit dat de wereld van de snijbloemen behoorlijk complex is. Snijbloemen worden niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland geteeld en er is niet altijd zicht op hoe dat daar gebeurt. Worden er bijvoorbeeld veel pesticiden gebruikt en hoeveel water is er eigenlijk nodig om een bos bloemen te kweken? Nog los van het milieu-aspect is er de ethische kant van de teelt. Hoe worden de arbeiders in het buitenland beloond? Krijgen ze een vast contract en hebben ze recht op bijvoorbeeld zwangerschapsverlof? In haar boek The Good Plant probeert Margo dat in kaart te brengen.

Groen boeket

Niet op de composthoop

Nog niet veel consumenten zijn zich ervan bewust dat snijbloemen zo milieubelastend kunnen zijn. Je kunt als klant ook niet altijd zien hoe een bloem is geteeld en uit welk land de bloem is geïmporteerd. Je loopt langs de emmers met bloemen en kiest de mooiste exemplaren uit of je koopt een kant-en-klaar boeket. Als een bloemist het er niet expliciet bij zet, kun je de herkomst van de bloemen nergens aan af leiden. Terwijl snijbloemen zoveel gifstoffen kunnen bevatten, dat Milieu Centraal afraadt om de bloemen op de composthoop te gooien.

Kamerplant duurzamer dan bosje bloemen?

Bij de aanschaf van een kamerplant lijkt de CO²-uitstoot minder van belang omdat je vele jaren plezier van de plant kunt hebben. “Maar kamerplanten worden ook gemakkelijk weggegooid”, is de ervaring van Margo. “Het is duurzamer in de zin van: je doet er langer mee dan met een boeket bloemen, maar als we de kamerplant niet meer mooi vinden, gooien we hem gewoon weg zonder er bij na te denken.”

Anderen lazen ook:  Zero waste recept - Huisgemaakt roomijs

Volgens Margo kunnen we veel winst behalen door bewuster te kopen en voor biologische kamerplanten te kiezen. Let ook op waar de plant vandaan komt en hoe de plant is opgekweekt. “Bij de reguliere teelt worden veel pesticiden gebruikt want als er maar één vergeeld blaadje tussen zit of een lelijk randje aan het blad, dan kopen de mensen de plant niet.” De teelt van bloeiende kamerplanten kost veel meer energie en water dan de teelt van nietbloeiende kamerplanten, vooral als ze buiten het seizoen worden gekocht. “Koop die bloeiers liever in de zomer, zodat ze niet uit sterk verwarmde kassen komen”, tipt Margo. Volgens haar is het belangrijk dat je een kamerplant klein koopt en zelf verder opkweekt. Dat scheelt enorm in de uitstoot. De plant overnemen van iemand anders is natuurlijk nog beter en daarvoor ontstaan er steeds meer initiatieven. Via social media, Marktplaats en plantenasielen is er een levendige (ruil)handel ontstaan in afgedankte kamerplanten.

The Good Plant boek

The Good Plant

Het boek van Margo bevat niet alleen informatie over de milieubelasting van kamerplanten en snijbloemen, maar je vindt hierin ook heel veel praktische tips over de verzorging van je bloemen
en planten. The Good Plant is uitgegeven door KNNV Uitgeverij en ligt nu voor € 22,95 in de winkel.

Als bloemenkoper zet je al een stap in de goede richting als je je beperkt tot bloemen van het seizoen. Daarvoor nam Margo een handige bloemenkalender op in haar boek. “Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat je een zomerbloeier als Delphinium in de winter kunt halen en ik zag aan het eind van de lente al zonnebloemen staan”, zegt Margo, die er nog aan toevoegt dat ze de komst van pluktuinen her en der in het land een waardevolle ontwikkeling vindt. Deze bloemen worden zonder veel kunst- en vliegwerk opgekweekt en het zijn altijd seizoensbloemen die bovendien
lokaal zijn geteeld.

Hoe duurzaam is jouw bloemist?

Wil je weten hoe duurzaam jouw bloemist werkt? Check dan de Barometer Duurzame Bloemist. Dit onafhankelijke keurmerk is er in drie gradaties: brons, zilver en goud. Bij de toekenning wordt onder andere gekeken naar het assortiment (biologisch of On the way to planet proof), afvalscheiding en verpakkingen, gebruik van duurzame energie en energiebesparing, milieuvriendelijke
schoonmaak, duurzaam transport en zorg voor de medewerkers.

 

Dit artikel is eerder verschenen in TuinSeizoen november-december 2021