Fashion is fun, dat is motto van fashion expert en style consultant Edith Dohmen. In haar boek ‘Fashion is Fun – Word een ware funshionista’ deelt ze hoe jij een geweldige outfit kan creëren. Ook bij de kringloop kan iedereen een te gekke outfit scoren. Hieronder geeft ze 5 tips voor kringloopshoppen.

Edith: “Iedereen is uniek en met unieke vintage kledingstukken in je kast kun je altijd bijzondere outfits maken. Ik ben erg bezig dat mensen zichzelf kleden weer leuk gaan vinden. Voor mij is het elke dag een feestje om mezelf aan te kleden. Mode moet weer leuk zijn, fashion is fun!”

1. Ga op pad zonder verwachtingen

Als je op jacht gaat naar vintage items, ga dan vooral niet naar iets specifieks op zoek. Kijk, beleef en geniet en laat je inspireren. “Kom je uiteindelijk een mooie parel tegen, dan is dat mooi meegenomen” volgens Edith. “Zo shop ik door heel Nederland, maar ik ga ook de grens over. Als ik bijvoorbeeld London bezoek, ga ik absoluut naar de tweedehands marktjes en winkels, de ultieme vintage experience! Maar ook in steden als Antwerpen, Boedapest of Valencia zoek ik van tevoren al adresjes op om daar te gaan kijken.”

2. Gebruik de Kringloop App

De Kringloop App helpt Edith om de leukste kringlopen te vinden. In de gratis Kringloop App staan vrijwel alle kringlopen en vintage winkels van heel Nederland. Edith shopt niet alleen haar kleding vintage, ook haar meubels en woonaccessoires zijn veelal van de kringloop. Edith: “Ook dit is me met de paplepel ingegoten. Als kind ging ik met mijn ouders, broer en zusje veel naar antiekmarkten. Voornamelijk in België, plaatsen als Tongeren en Luik. Toen ik klein was, kreeg ik soms wel de kriebels, vooral als men sprak van ‘vlooienmarkt’. Maar door naar oude spullen en mooie antieke meubels en woonaccessoires te kijken, verbreed je je blik en ga je het meer waarderen. De kwaliteit, het unieke… En dat geldt zeker voor kleding. Het maakt je garderobe unieker, mooier en leuker!”

3. Schoon in de kast

“Kleding gaat bij mij meteen de wasmachine in” vertelt Edith. “Dat doe ik om twee redenen: symbolisch het ‘afwassen van de vorige eigenaar’ en het schoonwassen van de kleding zelf. Kleding die je niet zelf kunt wassen, breng ik naar de stomerij.”

Anderen lazen ook:  Duurzame webshops

Kleding die niet in de wasmachine kan zoals blazers en jassen, kun je laten stomen, al is dit bij oudere items niet altijd zonder risico. Je kunt ze ook buiten laten uitwaaien en met textielverfrisser spray inspuiten. Deze heb je van verschillende merken.

4. Verwijderen van nare luchtjes

Soms blijft er nog een naar luchtje hangen in de kleding. Geen nood, je kan het kledingstuk eenvoudig opfrissen met deze tips:

  • Witte wijnazijn: Stop de kleren in de wasmachine en voeg alleen een half kopje azijn toe, net als je wasverzachter toevoegt. Ruikt je kleding extreem sterk, doe het in een emmer water met azijn en laat de kleding hier 20 minuten in staan.
  • Baking soda: Als je dit direct op kleding aanbrengt, kan het helpen om zweetvlekken te verwijderen. Strooi eerst baking soda over de kleding. Laat dit zo’n 20 minuten intrekken. Je kunt een borsteltje gebruiken om het te verwijderen.
  • Koelkast: Koude lucht kan de geur in kleding bestrijden. Stop de kleding in een luchtdichte zak. Leg de zak een paar uur in de koelkast. Als je het uit de zak hebt gehaald, spoel je het en laat het drogen.
  • Stomen en uitwaaien

5. Bonustip – 5 leuke kringloopketens

Neem ook zeker eens een kijkje bij deze kringloopketens voor vintage deals:

Een van de lievelingskringlopen van Edith is de kilosale van The vintage Rebel: “Heidi Vergeer is de eigenaar van dit concept en zij zorgt elke keer weer voor een prachtige collectie. Voor corona was deze kilosale door het hele land op mooie locaties, nu is deze voornamelijk op de thuisbasis in Rotterdam. Heidi selecteert goede kleding vanaf de 90’s en ouder, dus niet stuk of met vlekken. Ik heb daar de afgelopen vijf jaar veel mooie items weten te scoren. Soms kom ik maar met één item thuis, de andere keer met 20. Je weet van tevoren nooit of je de hoofdprijs hebt gewonnen!”

Dit artikel is een bewerkte versie van een eerder verschenen artikel in Groener Wonen 01 2021. Meer weten over Edith Dohmen? Neem een kijkje op haar website: www.stylehasnosize.com.