Een groendak is niet alleen heel sfeervol, maar heeft ook veel voordelen. Het helpt de biodiversiteit, ontlast het riool, koelt je woning, beschermt je dakleer en verhoogt het rendement van je zonnepanelen. Tamara van Dijk, oprichtster van Het Groene Loket, vertelt meer over de voordelen van een groendak.

Een groendak is een duurzame oplossing voor je dak. Het bestaat uit drie lagen: een drainagelaag om het water onder het dak weg te laten
lopen, een substraatlaag, en een voorbegroeide vegetatiemat met zo’n 10 soorten bloeiende sedums, grassen en/of kruiden. Om het water versneld af te voeren, wordt er rondom het groendak en eventuele daklichten grind gelegd.

Nu korting op jouw groendak

Speciaal voor lezers van Groener Wonen geeft Het Groene Loket nu 15% korting op een groendak aanlegset. Kijk voor meer informatie over deze kortingsactie op www.hetgroeneloket/groener-wonen/. Let op: Deze actie geldt op dit moment alleen in België en is geldig t/m 31 december 2022.

Voordeel 1: Verkoelende werking

“Een van de voordelen van een groendak is de verkoelende werking. Op een warme, zomerse dag kan een zwart dak wel 70 graden worden. Bij een groendak zorgen de planten, maar ook de bedekking zelf, voor verkoeling van je woning en leefomgeving. Het heeft een isolerende werking in zowel de zomer als de winter.

Met name in de zomer heeft een groendak veel effect door je woning koel te houden. Je woning kan tot wel 4 graden koeler blijven. Daardoor heb je minder vaak je airconditioning nodig en bespaar je energie. In de winter houd je juist de warmte beter binnenshuis. Een mooi bijkomend voordeel is dat een groendak ook omgevingsgeluiden absorbeert. Je kan er dus ook geluidshinder mee verminderen.”

Voordeel 2: Water bufferen

“Een andere, belangrijke functionaliteit is dat een groendak water buffert. Het gaat steeds harder regenen en het weer wordt steeds onstuimiger. Bij een regenbui valt er nu veel meer water dan vroeger, en dat wordt alleen maar erger.

Een groendak buffert het regenwater, zuigt het water op en stoot het (deels) vertraagd af naar het riool. Waarom is dat zo positief? Ons rioolstelsel kan over het algemeen de regendruk niet meer aan, waardoor deze overloopt. Een groendak zorgt voor wat tijdwinst. Een deel van het water verdampt en een deel wordt langzaam afgestoten, waardoor je minder wateroverlast hebt. Meer groen en minder tegels is hard nodig in de steden, zowel op het dak als op de bodem.”

Voordeel 3: Langere levensduur van je dak

“De bedekking van het groendak zorgt ervoor dat weersinvloeden als zon en hagel minder effect hebben op het dakleer, waardoor de levensduur van je dak al snel verdubbeld wordt. Door de langere levensduur van je dak en de hogere isolatiewaarde, zal ook de waarde van je woning stijgen.”

Anderen lazen ook:  Eerste woning op waterstofnet

Voordeel 4: Betere luchtkwaliteit

“Een van de grootste voordelen van een groendak is dat het bijdraagt aan de natuur en de biodiversiteit verhoogt. Het werkt daarnaast als een natuurlijke luchtfilter. Groen in het algemeen draagt bij aan een betere luchtkwaliteit, mede dankzij de luchtzuiverende werking. Dat geldt ook voor de sedumplanten op een groendak.”

voordelen van een groendak

Voordeel 5: Combinatie met zonnepanelen

“Veel mensen hebben al zonnepanelen en daar kan je prima een groendak langs leggen. Ze werken juist erg goed samen. Zonnepanelen werken het beste bij een omgevingstemperatuur van zo’n 25 tot 35 graden. Als het in de zomer erg heet wordt en je dak wordt wel 70 tot 80 graden, dan gaat de capaciteit van je zonnepanelen omlaag.

Een groendak houdt het dak koel. Het verlaagt daarmee de temperatuur rondom je zonnepanelen, wat ervoor zorgt dat de capaciteit van je panelen toeneemt. Gemiddeld zal je daardoor zo’n 10 procent meer rendement halen. De verkoelende werking zorgt bovendien voor minder slijtage aan je zonnepanelen, waardoor de levensduur verlengd wordt. Zonnepanelen en een groendak kunnen een goede combinatie zijn, maar je moet wel kijken of je dak het gewicht aan kan.”

Voordeel 6: Mooi uitzicht

“Naast de praktische functionaliteiten, heeft een groendak nog een voordeel: het geeft een mooi uitzicht. Het is altijd fijner om bijvoorbeeld vanuit je werkkamer naar groene planten met vrolijke bijen te kijken in plaats van een hete zwarte uitbouw. Groen heeft een positieve werking op je geest.”

Extra voordelen van een groendak: Subsidie

“Het wordt steeds warmer in steden. Het is in de binnenstad bijvoorbeeld 10 graden warmer dan in het buitengebied door alle verstening. Vanwege de verkoelende werking én omdat ze het riool ontlasten, stimuleren gemeenten en waterschappen de aanleg van een groendak.

Je kan er meestal een subsidie van circa € 30,- p/m2 voor krijgen. Nog meer voordeel dus.” Op de website van Het Groene Loket kun je ontdekken, hoeveel subsidie eventueel voor jou beschikbaar is.

voordelen van een groendak

Op ieder soort dak

“Bij Het Groene Loket werken we bewust met een lichtgewicht aanlegset. Je kan er vrij eenvoudig zelf het dak mee bekleden. Vanaf een dakoppervlak van 20 m2 kan Het Groene Loket ook de installatie voor je uit handen nemen. Vanwege het lichte gewicht, is de aanlegset ook goed toe te passen op een schuur of uitbouw. Het dak hoeft ook niet plat te zijn. Ook bij een schuin dak is het met wat aanpassingen goed mogelijk om een groendak aan te leggen.”

Foto’s: Het Groene Loket
Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 02 2022