Een vakman in hart en nieren, dat is Rob van den Berg. Als monteur bij Feenstra komt hij vaak bij mensen over de vloer. Niet alleen om technische zaken uit te voeren, maar ook om advies te geven. Veel mensen willen namelijk wel verduurzamen, maar niet iedereen kan of wil direct het hele huis aanpakken. Daarom geeft Rob tips voor mensen die stap voor stap duurzamer willen leven.

Feenstra

Mensen vragen mij vaak hoe ze zo slim mogelijk met energie kunnen omgaan. Hoe ze bijvoorbeeld hun energieverbruik kunnen beperken, hoe ze zo efficiënt mogelijk kunnen omgaan met fossiele brandstoffen of hoe ze energie uit duurzame bronnen kunnen halen. Deze drie vragen sluiten direct aan op de term: Trias Energetica.

Wat is Trias Energetica?

Deze term doet bij sommige mensen wel een belletje rinkelen, maar niet iedereen weet direct wat ik er precies mee bedoel. Trias Energetica is een strategie om zo schoon en zuinig mogelijk om te gaan met beschikbare energiebronnen. Elke stap uit de Trias Energetica helpt al om een stukje duurzamer te worden. Alle drie de stappen samen zijn de basis voor een effectief energiebeleid.

Stap 1: Beperk de energievraag

Dit kun je doen door kieren te dichten en de spouwmuren, de vloer en het dak te laten isoleren. Je kunt ook dubbelglas of hr-glas laten plaatsen. En zelfs het vervangen van traditionele verlichting door ledverlichting is al heel effectief. Maar net zo belangrijk als de apparatuur in huis, is je eigen gedrag. Kan de verwarming bijvoorbeeld echt niet net even een paar graden lager? Staat de vaatwasser wel helemaal vol voor je hem aanzet? En waarom zou je de lamp aan laten staan in een ruimte waar je je niet bevindt?

Stap 2: Efficiënt met fossiel

Mensen vertellen me vaak dat ze nog niet willen of kunnen overstappen op een warmtepomp. Dat kan. Maar moet je je cv-ketel toch laten vervangen, kijk dan wat het beste bij je past. Schaf een cv-ketel op maat aan of kies ervoor om een cv-ketel te huren. Het voordeel hiervan is dat je wel warmte hebt, maar niet voor lange tijd vastzit aan eenzelfde systeem. Je bent hiermee flexibel om eventueel op niet al te lange termijn toch een ander soort verwarmingssysteem aan te schaffen.

Anderen lazen ook:  Tot 33% besparen op de energiekosten met isolatie

Hoe harder een cv-ketel moet werken, hoe meer energie hij verbruikt. Ga je bijvoorbeeld verbouwen, denk er dan aan dat het slim is om je huis te verwarmen met water dat minder heet is, bijvoorbeeld door vloerverwarming aan te leggen. Dit is echter een grote stap. In plaats van vloerverwarming kun je ook overwegen grotere radiatoren te nemen. Grotere radiatoren betekent meer warmte oppervlak. Met een aanpassing als deze kan je cv-ketel op een lagere temperatuur stoken. Een grotere radiator is vaak iets duurder dan een normale radiator. Maar vergeet niet dat je dit zo hebt terugverdiend door de energie die je bespaart. Kijk dus altijd naar het grotere geheel bij een aanpassing in huis.

Stap 3: Duurzame bronnen

Bij de derde stap van de Trias Energetica hebben we het over duurzame bronnen. Is je cv-ketel aan vervanging toe en wil je direct investeren in een meer duurzame verwarmingsbron? Kijk dan eens of een (hybride) warmtepomp geschikt voor je is. De hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Is je woning goed geïsoleerd en heb je al een laagtemperatuur afgiftesysteem? Dan is de kans groot dat de cv-ketel een op een door een warmtepomp kan worden vervangen. Je kunt daarnaast ook nadenken over zonnepanelen en een eventuele zonneboiler. En heb je al eens nagedacht over een energiezuinige auto? Al dit soort overwegingen brengen je weer een stukje dichter bij het verminderen van jouw ecologische voetafdruk. En dat is nodig want wie wil er nu niet een mooie wereld achterlaten voor de volgende generatie?