Heb je al vakantie in eigen land gevierd en wil je graag wat verder weg? Met een treinreis door Europa ontdek je de mooiste plekken én zorg je voor minder CO2-uitstoot dan een reis met het vliegtuig. Met deze 3 tips boek jij eenvoudig én voordelig jouw reis.

 

Treinreis door Europa met een groep - duurzaam reizen

Tip 1: Hoe vroeger je jouw treinreis boekt, hoe voordeliger

Voor internationale treintickets geldt – net als vaak bij vliegtickets – dat de vroege boeker voordeliger uit is. Daarnaast is het slim om prijzen te vergelijken. Vaak is een retourtje duurder dan twee losse tickets voor heen- en terugweg. Ook kan er een prijsverschil zijn tussen reizen in de dal- of piekuren. Met een ticket tijdens de spitsuren ben je vaak stukken duurder uit. Reis je met een groep? Dan zijn er vaak ook groepskortingen mogelijk.

Porto treinstation duurzaam reizen door Europa

Tip 2: Denk na met welke trein je wilt reizen

Wie snel en met hoog comfort van A naar B wil, kan kiezen voor een hogesnelheidstrein. Heb je de tijd en beschouw je de reis als onderdeel van de vakantie, dan kun je ook kiezen voor regionale treinen. Dat is vaak voordeliger en – als je daarvan houdt – het is een geweldige manier om mensen te ontmoeten.

Groen reizen met de trein

Tip 3: Plan je treinreis door Europa vooraf

Een goede manier om je treinreis door Europa voor te bereiden is door vooraf te plannen welke treinen je gaat nemen. Je kunt hiervoor verschillende reisplanners gebruiken. Een bekende website is Nsinternational.nl, maar ook bijvoorbeeld Rome2rio.com kun je gebruiken als reisplanner. Op de site Omio.nl staat een zoekfunctie om een treinreis van A naar B te vinden. Je kunt alle soorten treinen van de grootste Europese spoorwegmaatschappijen vergelijken. Wil je een rondreis door Europa maken per trein, overweeg dan ook eens de Global Pass van Interrail: deze is geldig in heel Europa. Er is ook een One Country Pass van Interrail voor als je binnen één land wilt treinen.

Anderen lazen ook:  ‘Water is een kostbaar goed waarop we moeten besparen’

 

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Meer informatie over treinreizen door Europa lees je in editie 2 van Groener Wonen.