Als ultieme bijdrage aan het klimaat gaan stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Framers en Urgenda komende winter minimaal één miljoen bomen gratis weggeven. De bomen en struiken zullen het Nederlandse platteland opfleuren, maar ook sfeer brengen in particuliere tuinen. Iedereen kan namelijk de gratis bomen aanvragen. 

Of je nu een boom wilt planten in je eigen tuin, bij een school, bij je bedrijf of in je gemeente, iedereen kan helpen via www.meerbomen.nu. De natuur produceert ieder jaar een overdaad aan zaailingen. Wanneer deze onder ecologische begeleiding worden verzameld en ergens anders geplant, kan er met weinig middelen een prachtige uitbreiding van de natuur gerealiseerd worden.

Grootschalige actie nodig voor de toekomst

Bomen planten is dé oplossing om klimaatverandering te vertragen, biodiversiteit te herstellen én het is iets wat je zelf als burger kan doen. Het planten van bomen is de goedkoopste maatregel om CO2 vast te leggen. Er liggen dan ook vele plannen om Nederland de komende jaren van meer bomen te voorzien als ultieme klimaatmaatregel. De organisaties willen zo veel mogelijk kinderen en basisscholen betrekken bij de actie. Het gaat immers om hun toekomst.

Gratis bomen, hoe werkt dat?

Normaal gesproken worden bomen en struiken afgenomen bij boomkwekers. Dit blijft essentieel, maar de natuur is een andere, maar weinig gebruikte bron voor plantgoed. Bomen en struiken planten zich ieder jaar voort. Sommige soorten doen dat met duizenden tegelijk. Veel natuurbeheerders halen overtallige zaailingen weg en versnipperen deze. MEERGroen heeft inmiddels dertien jaar ervaring met het verzamelen en weggeven van zo’n honderd verschillende veelal inheemse planten- en bomensoorten.

Een rol voor iedereen

Een miljoen bomen planten vraagt vele handen en die helpende handen stromen al binnen. De boeren van Caring Farmers en Bionext gaan vele heggen en hagen planten om de biodiversiteit te versterken. Het netwerk van Natuur- en Milieueducatiecentra gaat bomenweggeefdagen organiseren in het hele land. Daarnaast dragen ook andere organisaties hun steentje bij. Zo komen via stichting Corazon duizenden fruitbomen binnen die kwekers dit jaar door corona niet konden verkopen.

Ook jij kan meehelpen door een locatie aan te melden waar geplant kan worden of door zelf als vrijwilliger te helpen bij het planten en oogsten. Meld je aan via de website www.meerbomen.nu.

 

Groener Wonen nieuwsbrief