Nederlanders kunnen slimmer online shoppen volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Zo gaat zestig procent van de online bestelde schoenen retour naar de webshop. Zonde, want miskopen en bezorgmissers betekenen extra vervoer en dus extra CO2-uitstoot. Milieu Centraal geeft een aantal shoptips om missers te voorkomen.

Kritisch zijn bij bestellen scheelt miskopen, zegt Milieu Centraal. Lees de reviews door, bekijk de detailfoto’s van een product en controleer de maattabellen. Het verschilt per type product hoeveel pakketten in Nederland retour gaan. Van kleding gaat gemiddeld 40 procent retour en van andere productgroepen zo’n 5 procent.

Voorkom spoedbezorging

Spoedbezorgingen zijn altijd een slechte keuze voor het milieu. In plaats van de kortste bezorgronde te rijden, moet de bezorger eerst de spoedbestellingen afleveren. Wacht daarom niet te lang met je bestelling zodat het mee kan gaan met een normale bezorgronde. Door naast al je aankopen in een grote bestelling te doen, scheelt het bezorgritten van de postbezorger. Nog beter is om al je aankopen bij één webshop te bestellen zodat alles in één keer weggebracht kan worden.

Dichte deur

In 2015 stonden bezorgers bij gemiddeld 22 procent van de bezorgingen voor een dichte deur. De uitstoot van bezorgen, de tweede aanbieding of de retour naar de pakketservice was in die gevallen voor niets. Zorg er daarom voor dat je bij thuisbezorgingen ook thuis bent of maak goede afspraken met de bezorger of buren. 86 procent van de online shoppers laat zijn pakket thuis bezorgen. Voor het milieu kan het beter naar een servicepunt, mits de besteller het met de fiets of lopend afhaalt. Dat geldt ook bij retouren. Thuis laten afhalen heeft een grotere impact dan het pakket lopend of fietsend naar de pakketservice terugbrengen.

Online shoppen in cijfers

Tussen 2007 en 2016 steeg het aantal webwinkels van ruim 5.000 naar ruim 32.000. In 2018 besteedden we online 13.1 miljard euro aan food en non-food producten; dat is ongeveer 950 euro per jaar per online shopper. De omzet bij webwinkels stijgt harder dan die van de offline detailhandel. Naar verhouding shoppen we het meest kleding en schoenen op het internet, daarna volgen boeken & media, en elektronica & apparaten.

Anderen lazen ook:  Alledaagse duurzame alternatieven

De vraag of je om het milieu te plezieren beter naar de winkel of de online shop kan, is niet eenduidig te beantwoorden omdat dat van veel dingen afhangt. Met deze tips van Milieu Centraal kan je echter wel de impact van online shoppen op het milieu beperken.

Groener Wonen nieuwsbrief