Lagetemperatuurverwarming, oftewel ltv, is milieuvriendelijker dan gewone centrale verwarming en zorgt daarnaast ook nog voor gezondere lucht in huis. Het geheim zit hem in een gelijkmatigere en constantere manier van opwarmen.

Hoe werkt het?

Een ltv is een systeem dat is te koppelen aan een cv- en hr-ketel, stadsverwarming of warmtepomp. Bij dit systeem is de aanvoertemperatuur van het water dat naar je radiatoren, vloer- of wandverwarming stroomt een stuk lager dan bij gewone centrale verwarming. Dit water stroomt van je ketel, door de radiatoren, weer terug naar je ketel. Onderweg verwarmt dit water zijn omgeving en warmt dus je woning op. Bij ltv is de temperatuur van dit water tussen de 25 en 55 graden. Bij een cv-ketel kan dit oplopen tot 80 en zelfs 90 graden.

koelere aanvoertemperatuur

Voordelen ltv

Door het gebruik van ltv bespaar je een hoop gas. Dit komt doordat het water, in tegenstelling tot de cv, niet hoeft worden opgewarmd tot 80 graden, maar slechts tot ongeveer 50 graden. Hierdoor heeft je ketel dus minder gas nodig om het water op temperatuur te krijgen. Er zijn trouwens ook speciale lagetemperatuurradiatoren te verkrijgen. Deze lt-radiatoren zijn wat groter dan de gebruikelijke radiatoren, zodat ze bij een lagere temperatuur van het aanvoerwater toch genoeg warmte kunnen afgeven en ook wat sneller opwarmen. Een ander voordeel van de ltv is, dat het voor een gezonder binnenklimaat zorgt. Door de lagere temperatuur treedt er namelijk minder snel stofschroei op, hangt er minder zwevend stof in de lucht en is er minder stofmijt.

De besparing van ltv is het grootst in combinatie met een warmtepomp. Zo’n pomp verbruikt totaal geen gas en werkt op elektriciteit. Je gasverbruik is dus nihil. Het stoken met elektriciteit heeft echter wel een groot ander nadeel en dat is een hoge energierekening. Maar omdat ltv werkt met een stuk lagere watertemperatuur, hoeft je warmtepomp ook niet zo hard te werken.

lagetemperatuurradiator

Een lt-radiator van het merk JAGA

Nadelen

Het grote nadeel van de lagetemperatuurverwarming is dat het een stuk langer duurt om een ruimte te verwarmen, dan bij een traditionele cv-ketel. Dit komt logischerwijs doordat de aanvoertemperatuur van het water een stuk lager ligt en deze dus vaker moet rondstromen om de radiatoren op temperatuur te krijgen. De ltv is daarom vooral geschikt voor ruimtes die je vaak gebruikt en daarom ook langdurig verwarmd wil hebben. Voor kamers die je voor een korte tijd, even snel, wil opwarmen is de ltv dus niet de beste optie. Hiervoor zijn bijvoorbeeld infrarood panelen weer erg handig. Bovendien helpt een lt-radiator ook bij het sneller verwarmen van deze ruimtes.

Anderen lazen ook:  Subsidie warmtepomp: de mogelijkheden

Goede isolatie is vereist

Een kanttekening is dat ltv alleen echt goed werkt, wanneer je huis zeer goed is geïsoleerd. Heeft je woning geen goede isolatie, dan kan er veel warmte via ramen, muren, dak en vloer ontsnappen. Een cv-ketel stookt extra hard om dit warmteverlies te kunnen compenseren. Een ltv kan dit verlies, door de lage aanvoertemperatuur, niet goed genoeg opvangen. Hierdoor is er geen gelijkmatige warmteverdeling en kan er dus tocht ontstaan.

Groener Wonen nieuwsbrief