Je huis isoleren zal je uiteindelijk energie en geld besparen, maar het vraagt wel een investering. Hoe kun je isolatie financieren? Om het aantrekkelijker te maken om je huis te verduurzamen, zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld geld bij te lenen of een subsidieaanvraag te doen. We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

Voor je gaat isoleren is het van belang om een kostenplaatje te maken. Die kosten hangen af van de vorm van isolatie en van jouw situatie: wat voor woning heb je? Is het nieuwbouw of renovatie? Bovendien komen er bij buitengevelisolatie nog kosten bij voor een steiger, eventueel graafwerk of bouwkundige aanpassingen. Voordat je jezelf afvraagt hoe je isolatie financieren kan, is het dus goed om na te denken over wat je wilt isoleren. Je kunt je hierin laten adviseren door een expert.

Elk huis is anders en isoleren is maatwerk, maar bedenk ook vooral dat het je op lange termijn juist veel oplevert. Volgens Milieu Centraal kun je bij spouwmuurisolatie de winst vergelijken met een rente van 11% op een spaarrekening. Bij dakisolatie geldt hiervoor 8% en bij vloerisolatie 7%. Buitengevelisolatie is weer een stuk duurder dan spouwmuurisolatie, maar huizen vóór 1920 hebben bijvoorbeeld geen spouw.

Vind je het moeilijk om te bepalen welke isolatiemaatregel of andere duurzame regel bij jouw woning van toepassing is? Kijk dan op de website Verbeterjehuis.nl om te zien welke stappen jij richting een duurzamer huis kunt zetten. Op de website van Milieu Centraal vind je inschattingen van de kosten en besparingen per isolatiemaatregel.

Isolatie financieren met subsidie

Om je huis te verduurzamen zijn er subsidies beschikbaar. Zo kun je isolatie financieren met bijvoorbeeld de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Sinds 1 september is ook het mogelijk om meer dan één keer zo’n subsidie-aanvraag in te dienen voor je woning. Het gaat hier niet meer alleen om koopwoningen; de aanvraag is ook mogelijk voor huurwoningen binnen een gemengde VvE (Vereniging van Eigenaren). Je kunt de aanvraag doen wanneer je minimaal twee andere isolatiemaatregelen laat uitvoeren dan de maatregel waarvoor je eerder subsidie ontving. Hierbij gaat het om isolatie van spouw, dak, gevel, vloer of glas. De subsidiebedragen zijn tijdelijk verhoogd. Hiervoor kom je in aanmerking wanneer één van de minimaal twee isolatiemaatregelen na 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald. De tijdelijke verhoging van de SEEH is beschikbaar tot en met 31 december 2020, dus zorg dat je voor die tijd je aanvraag indient.

Anderen lazen ook:  Rieten dak isoleren

De subsidie voor energiebesparende maatregelen bedraagt maximaal € 10.000 per woning, maar voer je het zeer energiezuinige pakket uit dan kan dit oplopen tot maximaal € 15.000. Woon je in de provincie Friesland? Dan krijg je als woningeigenaar en VvE 10% extra tegemoetkoming wanneer je je huis laat verduurzamen. Op www.rvo.nl kun je vooraf inschatten op hoeveel subsidie je recht hebt.

Extra hypotheek

Naast subsidie kun je ook isolatie financieren in je hypotheek. Wanneer je je huis wilt verduurzamen, mag je extra geld lenen. Als je je hypotheek afsluit, kun je tot 6% van de waarde van je woning extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Deze 6% komt dus, indien dit financieel nodig is, bovenop je maximaal te verkrijgen hypotheek. Hierbij geldt een maximum van € 9000. Kies je ervoor om een hypotheek af te sluiten om je huis te isoleren dan heb je een looptijd die kan oplopen tot dertig jaar. Dit betekent dat de maandlasten lager zijn in vergelijking tot een lening met korte looptijd.

Om die 6% extra te ontvangen, moet je voldoen aan de volgende regels: een bruto jaarinkomen van tenminste € 33.000 en ten opzichte van je inkomen heb je geen financieringsruimte over. Het maximum is dan wel € 9.000, maar bij een woningwaarde van €100.000 is de extra hypotheek €6.000 en let op: bij een woningwaarde van €250.000 is de extra hypotheek € 9.000 en dus niet 6% van de woningwaarde.

Wil je in aanmerking komen voor een extra hypotheek om isolatie te financieren? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur en de bank om te kijken of zij de extra hypotheek verstrekken en ook welke eventuele renteopslag zij rekenen.

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 04 2020 waarin je nog meer over isolatie leest.