Eerder vertelden we je al dat er verschillende soorten glas bestaan, namelijk enkel glas, dubbel glas en HR glas. De meeste mensen kennen enkel glas en dubbel glas wel, maar HR glas is wat minder bekend. We leggen je graag uit wat HR glas is en waarom het aangeraden wordt bij het verduurzamen van je huis.
Wanneer je je woning gaat verduurzamen, wordt je vaak aangeraden om te kiezen voor HR++ glas of zelfs triple glas. Deze typen glas zijn duurzamere alternatieven voor dubbel glas. De afkorting HR staat voor hoog rendement. Na de ontwikkeling van HR glas zijn de fabrikanten dit duurzame glas steeds verder gaan verbeteren. Hierdoor ontstond HR+ glas en daarna zelfs HR++ en HR+++ oftewel triple glas.
Verschil dubbelglas en HR glas
Qua uitstraling zijn er haast geen verschillen tussen dubbel glas en HR, HR+ en HR++ glas. Beide typen bestaan uit twee glasplaten met daartussen een aluminium strip. Het verschil ontstaat door de vulling en coating tussen deze glasplaten. De ruimte tussen de twee glasplaten, ook wel spouw genoemd, is bij standaard dubbel glas gevuld met lucht.
Bij HR glas is er een speciale coating aangebracht bij de glasplaten. Deze coating reflecteert de warmtestraling waardoor warmte binnen in je woning blijft. Daarnaast is de spouw bij HR++ glas gevuld met een edelgas. Door deze gasvulling dringt de kou van buiten niet door de binnenruit. Andersom gaat ook de warmte van binnen niet naar de buitenruit. HR++ glas isoleert daarom beter dan standaard dubbelglas.
Naast HR++ glas bestaat er ook HR+++ glas oftwel triple glas. Bij triple glas is er nog een extra glasplaat toegevoegd. Dit type beglazing bestaat dus uit drie glasplaten. Hierdoor kan de warmte bijna volledig in huis gehouden worden. Wil je de allerbeste isolatie voor je woning? Dan is HR+++ glas de beste keuze. Door de dikte is triple glas echter niet voor alle woningen geschikt.
Voordelen HR glas
Door te kiezen voor HR glas kun je jouw woning beter isoleren. Het belangrijkste voordeel daarbij is de besparing op je energiekosten. In de winter blijft het lekker behaaglijk in je woning en in de zomer blijft het lekker koel.
Ben je benieuwd welk type beglazing in jouw woning aanwezig is? Lees dan hoe je de verschillende typen glas kan herkennen.
Besparingen door HR glas
HR++ glas heeft een hogere isolatiewaarde dan HR glas, waardoor deze vaker wordt toegepast bij het verduurzamen van woningen. De isolatiewaarde van glas is uitgedrukt in U-waardes. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. HR glas heeft een U-waarde van 1,7 – 2,0, HR+ glas 1,3 – 1,6, HR++ glas 1,0 – 1,2 en triple glas 0,5-0,9.
Uiteraard geldt ook hoe beter de isolatie, hoe meer je bespaart. Volgens Milieu Centraal bespaar je bij HR glas 16 m3 aan gas per m2 raam, bij HR+ glas 21m3, bij HR++ 23 m3, bij triple glas in een bestaand kozijn 25 m3 en bij triple glas in een nieuw kozijn 30 m3.
Wil je jouw woning nog beter isoleren? Denk dan ook eens aan vloerisolatie, dakisolatie of spouwmuurisolatie. Benieuwd welke duurzame maatregelen je nog meer kan toepassen? Met een woningscan kun je ontdekken hoe je energiezuinig kan wonen.
Beste
Ik heb vernomen dat de warmtestraling van de zon niet zo goed meer doorkomt omwille van de coating op HR glas. De warmtestraling van de zon is toch wel een enorme energiebron die in het koude, zonnige voorjaar je woning kan opwarmen. Het zou goed zijn daar ook een woordje over te schrijven.