Om je huis goed te isoleren is het belangrijk om aandacht aan je vloer te besteden. Welke vloerisolatie je het beste kan gebruiken is afhankelijk van het type vloer dat je hebt. In dit artikel vertellen we meer over een houten vloer isoleren en waar je daarbij op moet letten.

De natuurlijke uitstraling van het hout is wat de meeste mensen aantrekt bij een houten vloer. Waar je wel rekening mee moet houden met een houten vloer is dat het krimpt en uitzet. Daardoor ontstaan er kieren waar kou eenvoudig doorheen kan komen. Gelukkig kun je ook een houten vloer isoleren om ervoor te zorgen dat er minder kou binnenkomt.

Isolatie houten vloer en vocht

Hout kan gaan rotten. Het is dus belangrijk dat er geen vocht tussen het isolatiemateriaal en je houten vloer zit. Voordat je begint met isoleren is het goed om eerst de houtvochtigheid van de vloer te checken. Wanneer de houtvochtigheid hoger is dan 20 procent, is het beter om te wachten. Door dampremmende PE-folie op de bodem van de kruipruimte te leggen kun je de houtvochtigheid laten dalen.

Hoe kan je een houten vloer isoleren?

Wanneer je een toegankelijke kruipruimte hebt kun je een houten vloer isoleren door van onderaf de ruimte tussen de balken op te vullen met isolatiemateriaal. De balken zelf hoef je niet te isoleren. Ze hebben al een isolerende waarde. Een houten vloer isoleren kan met verschillende materialen, zoals thermoskussens of cellulose isolatieplaten.

Heb je geen kruipruimte dan zijn de mogelijkheden beperkt. Als de vloer niet is gelijmd kun je overwegen de vloer los te maken en er een dunne isolerende folie onder te leggen.

Voordelen van een houten vloer isoleren

Door te isoleren gaat er minder warmte verloren en bespaar je energie. Het voordeel van een houten vloer isoleren is daarnaast dat je vloer langer mooi blijft en langer mee zal gaan. Ook heeft een goed geïsoleerde houten vloer weinig onderhoud nodig.

Anderen lazen ook:  Vloerisolatie: Het belang en verschillende soorten

Hoe breng je vloerisolatie bij een houten vloer aan?

Vloerisolatie bij een houten vloer bevestig je vrijwel direct tegen de planken. Laat ongeveer 2 centimeter tussen de vloerplanken en het isolatiemateriaal. Zorg ervoor dat er geen gaten ontstaan, dan verdwijnt de warmte.

Gebruik je minerale wolplaten? Snijd deze dan af en klem ze tussen de balken. Maak gebruik van klemlatjes, draden of gaas om het materiaal op z’n plek te houden. Gebruik je thermoskussens? Vaak bestel je deze al op de juiste breedte en kun je ze zelf op de juiste lengte knippen. Trek ze strak tussen de balken en niet ze vast.

Ventilatie en isolatie bij een houten vloer

Ook bij vloerisolatie van een houten vloer is ventilatie belangrijk. Volgens Milieu Centraal zou er per vierkante meter houten vloer 400 mm2 aan ventilatieopeningen moeten zijn in de buitenmuren. Deze openingen zouden verdeeld moeten zijn over buitenmuren die tegenover elkaar liggen.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.