Een groot deel van onze tijd brengen we door in onze woonkamer. Het is dan niet gek dat we een fijne plek daar willen creëren. We zetten de lampen aan, kijken televisie of luisteren muziek en in de winter gaat de verwarming aan. Maar hoe kun je nu energie besparen in de woonkamer zonder in te leveren op comfort? We geven je graag een aantal tips.

Energie besparen in de woonkamer met apparaten

Een aantal bekende apparaten die veel energie gebruiken zijn de airconditioning, de sfeerhaard, het aquarium en televisies met een buitengewoon groot scherm. Bedenk je of je deze apparaten echt nodig hebt. Zonder deze apparaten in huis kun je meteen energie besparen in de woonkamer.

Een andere manier om energie te besparen in de woonkamer is door te letten op sluipverbruik. Trek stekkers uit het stopcontact als je een apparaat niet gebruikt of gebruik een stekkerdoos met schakelaar om meerdere apparaten tegelijk uit te zetten.

Bespaar op verlichting

Heb je nog gloeilampen in huis? Vervang deze dan door ledlampen. Dat bespaart je flink op je energierekening. Ledlampen verbruiken namelijk 85 procent minder energie dan gloeilampen. Maak daarnaast ook zoveel mogelijk gebruik van daglicht.

Bespaar op je verwarming

Door je verwarming één graad lager te zetten bespaar je al 6 procent op je energie. Zo kun je snel energie besparen in de woonkamer. Door je meubels niet tegen de verwarming aan te zetten en ervoor te zorgen dat je gordijnen niet over de radiator hangen, wordt je huis beter verwarmd. Zorg er ook voor dat je de deur van de ruimte die je wilt verwarmen dicht houdt. Zo ontsnapt er minder warmte.

Inzicht in je energiegebruik

Ben je benieuwd wat nu de grootste energieverbruikers in je huis zijn? Met een slimme meter en energieservice kun je jouw energieverbruik bijhouden. Zo zie je precies hoeveel gas of stroom er waarheen gaat. Dat maakt energie besparen in de woonkamer en andere ruimtes in je huis een stuk eenvoudiger.

Anderen lazen ook:  Noordzee als 'Power House'

Wil je het groter aanpakken? Dan kun je nog denken aan isolatie of duurzaam verwarmen met een warmtepomp. Met een woningscan kun je ontdekken hoe je energiezuinig kan wonen.