Een avondje Netflix, het nieuws volgen of ontspannen een film kijken, we maken steeds meer gebruik van de televisie. Zeker in deze tijd waarin we veel thuiszitten. Ben je benieuwd hoe je toch op je energierekening kan letten tijdens een avondje tv kijken? We geven je graag wat tips om te beginnen met energie besparen met je tv.

Energie besparen met je tv begint bij het verbruik. Hoe vaak de televisie gebruikt wordt, weegt namelijk zwaarder mee dan de productie van die tv. Daarbij geldt natuurlijk ook dat hoe meer tv je kijkt, hoe meer stroom het apparaat verbruikt. Milieu Centraal rekende uit dat je bij 4 uur tv kijken per dag ongeveer tussen de 100 en 500 kWh per jaar verbruikt. Als je een digitale decoder hebt, kun je daar zelfs 50 tot250 kWh bij optellen.

Energie besparen met je tv

Minder tv kijken is de snelste manier om energie te besparen met je tv. Maar er is nog meer wat je kan doen.

Tip 1: Kleiner scherm verbruikt minder stroom

De nieuwste televisies zijn al veel energiezuiniger dan vorige generaties. Steeds meer fabrikanten proberen het stroomverbruik te beperken. Door strengere Europese regels hebben televisies tegenwoordig nog nauwelijks sluipverbruik.

Over het algemeen geldt wel dat hoe kleiner je scherm is, hoe minder energie het apparaat verbruikt.

Tip 2: Ga je een nieuwe tv kopen? Check het energielabel

Er zijn veel verschillende soorten televisies op de markt. Wil je energie besparen met je tv? Dan is het goed om te kijken naar het energielabel. Zo zie je precies hoeveel watt de tv gemiddeld per jaar verbruikt. De meest zuinige televisies hebben een A++label. Het label A+++ bestaat op dit moment nog niet bij televisies. Wil je een energiezuinige tv? Kijk dan ook naar het verbruik van de ingebouwde speakers.

Tip 3: Energie besparen met je tv door het slim te gebruiken

Vind je het vaak wel makkelijk om via je tv muziek te streamen? Het bespaart je energie om hier niet je tv voor te gebruiken maar een bluetooth speaker. Je tv-scherm staat dan niet onnodig aan. Wil je toch graag je tv gebruiken? Zet het scherm dan uit tijdens het luisteren van muziek.

Anderen lazen ook:  Energiezuinig klussen

Tip 4: Vermijd stille stroomvreters

Energie besparen met je tv is meer dan alleen de tv zelf. Het gaat ook om apparatuur die je aansluit. Kijk bijvoorbeeld naar je decoder. Veel HD-ontvangers verbruiken veel energie. Ze staan vaak de hele dag aan wat kan zorgen voor hogere energiekosten. Voor nieuwe decoders zijn er tegenwoordig strenge regels. Ze mogen in stand-by niet veel energie verbruiken. Heb jij een decoder? Kijk dan of je deze in eco-stand kan zetten of vraag na of je televisie-aanbieder een energiezuiniger alternatief heeft. Je kan de decoder ook helemaal uitzetten. Het nadeel is dan wel dat het apparaat een tiental seconden tot enkele minuten nodig zal hebben om weer op te starten als je ‘m wil gebruiken.

Groener Wonen nieuwsbrief